'Wereld kan niet langer zonder vleestaks en vega-dag'

amsterdam – De vleesconsumptie moet drastisch worden aangepakt. Een ’vleestaks’ en één ’vega-dag’ per week zijn onontkoombaar.

Dat zegt de beroemde klimaatdeskundige Rajendra Pachauri in een interview met deze krant. Pachauri, voorzitter van IPCC, het klimaatbureau van de Verenigde Naties, pleit voor een levensstijl met minder dierlijke producten als vlees en zuivel. Dat is beter voor het klimaat want bij vleesproductie, vooral van rood vlees, komt veel broeikasgas vrij. Pachauri, zelf vegetariër, wil dat die producten zoveel mogelijk worden vervangen door plantaardige. Hij bepleit om de bewustwording van burgers op gang te brengen en is voorstander van één vegetarische dag per week. „Dat is nodig en effectief.”

Milieudefensie en Natuur en Milieu bepleiten al langer een taks op vlees. Onlangs plaatste ook het Planbureau voor de Leefomgeving vraagtekens bij vlees. Maar belasting op vlees is tot nu toe voor het kabinet onbespreekbaar. Brusselse regels zouden zo’n taks bovendien onmogelijk maken. De Nederlandse vleesindustrie ziet niks in zo’n taks, omdat de vleesconsumptie vooral buiten Europa groeit.

Pachauri vindt dat pijnlijke keuzes niet langer uitgesteld kunnen worden. In 2006 berekende de VN-landbouworganisatie FAO al dat de vleesproductie wereldwijd een grotere bedreiging is voor het klimaat dan het verkeer. Het veroorzaakt 18 procent van de CO2-productie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden