Update

Wereld geschokt door aanslag Manchester, identiteit dader bekend

Mensen leggen bloemen voor de slachtoffers van de aanslag bij Manchester Arena.  Beeld AFP
Mensen leggen bloemen voor de slachtoffers van de aanslag bij Manchester Arena.Beeld AFP

De dader van de aanslag in Manchester maandagavond is geïdentificeerd als Salman Abedi. Dat heeft de Britse politie bekend gemaakt. 

Anders dan dat de man van Libische afkomst is en vlakbij de Manchester Arena woonde, is er niets meer bekend gemaakt over de identiteit van de man. 

Bij de aanslag, die plaatsvond aan het einde van een concert van popster Ariana Grande, kwamen 22 mensen om en zijn zeker 59 gewonden gevallen. onder de slachtoffers veel kinderen en tieners. 

Dader omgekomen, een arrestatie

Abedi is omgekomen bij de explosie. De politie heeft in Manchester ook een 23-jarige man gearresteerd in verband met de aanslag en er zijn verschillende huiszoekingen gedaan. In de buitenwijk Fallowfield werd een 'gecontroleerde explosie' uitgevoerd, waarvan precies is niet bekend. 

Volgens persbureau Reuters heeft Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist via berichtendienst Telegram. De VS twijfelen nog aan de betrouwbaarheid van die boodschap. "De claim is nog niet geverifieerd'', zei Dan Coats, directeur van de Nationale Veiligheidsdienst.

Een meisje dat gewond raakte bij de aanslag wordt ondersteund door politieagenten. Beeld Photo News
Een meisje dat gewond raakte bij de aanslag wordt ondersteund door politieagenten.Beeld Photo News

De Britse politiecommissaris Ian Hopkins liet weten dat de politie ervan uitgaat dat de omgekomen dader de enige dader was. De man zou een zelfgemaakte bom met spijkers en moeren tot ontploffing hebben gebracht. Hij deed dat in de hal die de Manchester Arena met een trein- en tramstation verbindt. De politie onderzoekt of de man daar hulp bij heeft gekregen.

De locatie van de aanslag. Beeld ANP
De locatie van de aanslag.Beeld ANP

Doden en gewonden

Een aantal concertbezoekers is nog vermist. Ouders en vrienden van kinderen die vermist zijn na de aanslag posten foto's van de vermisten op sociale media. Op Twitter roepen zij via de hashtag #missinginmanchester mensen op uit te kijken naar hun kinderen. Sommige ouders stonden buiten de Manchester Arena te wachten tot het concert was afgelopen, andere mensen zijn elkaar in de chaos na de aanslag kwijtgeraakt. Om hoeveel vermisten het gaat, is onduidelijk. Er zouden ook nepmeldingen worden verspreid met foto's van kinderen die niet vermist zijn. De politie van Manchester heeft inmiddels bekend gemaakt geen aanwijzing te hebben dat er kinderen alleen in hotels zijn opgevangen, waar eerder wel geruchten over waren.

Facebook heeft een veiligheidscheck geactiveerd. Wie in de buurt van de plek van de aanslag was en veilig is, kan op die manier vrienden geruststellen.

Geschokte reacties en hulp van alle kanten

De Britse premier Theresa May reageerde ontsteld. "De aanslag in Manchester is de meest verschrikkelijke aanval ooit in de geschiedenis van het land. De dader heeft in koelen bloede een explosief laten afgaan met als doel zoveel mogelijk jonge slachtoffers te maken." May noemde de daad "lafhartig en weerzinwekkend". Ze reist later op de dag naar Manchester waar ze slachtoffers, politieagenten en reddingswerkers zal ontmoeten. Daarna keert ze terug naar Londen voor een tweede bijeenkomst met het crisisteam.

Ook de burgemeester van Manchester, Andy Burnham, is geschokt. "Dit is een kwaadaardige daad", zei hij vanochtend tijdens een toespraak. "Het is moeilijk te geloven wat er de afgelopen uren is gebeurd en woorden te vinden voor de schok, boosheid en pijn die we vandaag voelen. Het waren kinderen, jonge mensen en hun familie die de daders hebben geterroriseerd en vermoord." De burgemeester bedankte de hulpdiensten voor hun harde werk. Ook bedankte hij steden wereldwijd voor de steun die hij heeft ontvangen. Maar bovenal is hij dankbaar voor de hulp die de inwoners van Manchester hebben geboden. "Zelfs in de minuten na de aanslag hebben ze hun deuren geopend voor vreemden en die in veiligheid gebracht. Het was de best denkbare reactie tegen hen die ons proberen uit elkaar te drijven en het zal die geest van Manchester zijn die zal overleven en ons bijeen zal houden."

Zangeres Ariana Grande is ongedeerd. Enkele uren na de aanslag plaatste ze op Twitter het bericht gebroken te zijn door de aanslag.

Grande heeft haar concert donderdag in Londen afgezegd en zal de rest van haar tournee uitstellen, berichten verschillende media.

Paus Franciscus veroordeelde de 'barbaarse aanval' via een telegram. "Met speciale aandacht voor de kinderen en de jonge mensen die om zijn gekomen en voor hun rouwende familieleden, bidt Franciscus met de hulp van God voor de natie", is te lezen in het telegram. Hij bedankt daarnaast de veiligheids- en hulpdiensten voor hun "genereuze inspanningen". De Amerikaanse president Donald Trump noemt de mensen die achter de aanslag zitten 'losers'. "De aanslag was gericht op onschuldige kinderen." Zijn vrouw Melania heeft op Twitter laten weten dat haar 'gedachten en gebeden' uitgaan naar de families in Manchester. In Nederland reageerden premier Rutte en Koning Willem-Alexander geschokt op het nieuws. 

Dreigingsniveau Nederland

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof laat dinsdag weten dat het dreigingsniveau in Nederland na de aanslag onveranderd blijft. "Het blijft niveau vier op een schaal van vijf. In Nederland gelden al langer zichtbare en onzichtbare maatregelen", zegt hij in een bericht op Twitter. Schoof spreekt van "een vreselijke daad bij concert met ook veel kinderen. We volgen de situatie nauwgezet".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden