Weblog

Wereld-energiebureau: Het moet en kan duurzaam

Het kan al anders: zonnepanelen op het dak van een treintunnel, in België. Beeld AFP
Het kan al anders: zonnepanelen op het dak van een treintunnel, in België.Beeld AFP

Wie nog mocht denken dat het streven naar lokale productie van groene stroom iets voor dromers is: lees even de nieuwste inzichten van de IEA. Dit wereld-energiebureau vindt het de hoogste tijd om van 'centraal' en 'fossiel' af te stappen.

Vincent Dekker

Het is op zijn zachtst gezegd een opmerkelijk rapport, en misschien wel een waar doorbraakdocument. De International Energy Agency, zeg maar: de energieclub van dertig grote industrielanden en dus grote energieverbruikers, wil nadrukkelijk overstappen op duurzame energie. En dat kan ook. En dat levert vanaf 2025 zelfs enorme winsten op.

"Ons voortdurend falen om alle mogelijkheden van schone energie te benutten is heel verontrustend." Die heldere boodschap gaf deze week de leider van de IEA, de Nederlandse oud-minister Maria van der Hoeven. Ze deed dat bij het verschijnen van het IEA-rapport Energy Technology Perspectives 2012.

Enorme uitgave, nog grotere besparing
Volgens de IEA moeten we ervoor zorgen dat het broeikaseffect geen grote schade gaat aanrichten en daarvoor zullen kostbare energiemaatregelen nodig zijn. En het gaat inderdaad om grote bedragen: 36.000 miljard dollar (zo'n 30.000 miljard euro) tot 2050. Dat geld komt bovenop de 100.000 miljard dollar die er bij 'business as usual' toch al zouden worden uitgegeven aan stroomproductie.
Maar dat geld verdwijnt niet in een bodemloze put. In tegendeel. Met die investeringen besparen we vanaf 2025 zo veel op de kosten van kolen, olie en gas dat we netto juist minder gaan betalen voor onze elektriciteitsvoorziening.
Afhankelijk van hoe we het precies aanpakken, besparen we door 36.000 miljard dollar te investeren wereldwijd tot 2050 zo'n 100.000 miljard dollar. Anderzijds: als we doorgaan op de huidige weg van fossiele brandstoffen, dan bedreigen we onze energiezekerheid, onze economische groei, de mondiale welvaart en het milieu.

71 procent groene stroom
De IEA schetst diverse scenario's. In het meest conservatieve komt in 2050 24 procent van alle stroom uit duurzame bronnen, in het meest vergaande is dat 71 procent. En het kan dan nog verder oplopen, want in 2075 zou zelfs 99 procent van alle elektriciteit duurzaam kunnen zijn.

De belangrijkste bron voor groene stroom is en blijft waterkracht, met zo'n 17 procent. Windmolens op land (10 procent) en in zee (5) zijn een goede tweede, terwijl zonnepanelen zo'n 6 tot 12 procent van de mondiale stroom kunnen gaan opwekken. Zonneovens leveren daarnaast dan ook nog 8 tot 10 procent.

De grootste niet-duurzame bron zal kernenergie worden, met zo'n 19 procent. Het laatste lijkt me een voorspelling die stamt uit de tijd voordat duidelijk werd welke enorme problemen de kernramp in Fukushima nog kan veroorzaken.

Rio+20
De IEA presenteerde zijn bevindingen deze week, kort voordat in Rio de Janeiro Rio+20 over de toekomstige energievoorziening moet gaan beslissen. De IEA roept de Rio-gangers op een einde te maken aan de subsidies voor fossiele brandstoffen.
Eerlijk gezegd vrees ik dat het egoïsme en de macht van de Shells, Gazproms en Texaco's van deze wereld te groot zijn om het standpunt van de IEA in Rio al te doen zegevieren.
Maar dat het wereld-energiebureau toch min of meer namens de geïndustrialiseerde wereld hetzelfde zegt als wat meer dan een miljoen groene Twitteraars de Rio-vergaderaars maandag duidelijk willen maken, tja, dat mag toch echt wel een doorbraak heten.

Ik ben zelf sinds kort ook een groene Twitteraar. Volg me via @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden