Wensvader zoekt moeder voor zijn kind, zijn vrouw begrijpt en steunt hem

null Beeld anp
Beeld anp

"Een liefdesbaby met een andere vrouw? Geen sprake van. Ik ben op zoek naar een kind en een moeder daarbij, niet naar een relatie", zegt wensvader Koen van den Biggelaar (40). Hij is een van de heteromannen met een onvervulde kinderwens, die op internet op zoek zijn naar een moeder voor hun kind.

Ferdi Schrooten

Zijn advertentie op www.meerdangewenst.nl heeft als titel: 'Lesbisch stel gezocht voor co-ouderschap'. Een bewuste keuze. "Dan heb je geen liefdescomplicatie." Het gedroomde koppel moet ook een stabiele relatie hebben. "Dan groeit het kind daar in een gezinssituatie op. Net als bij ons."

Van den Biggelaar heeft al kinderen opgevoed uit een eerdere relatie van zijn vrouw (56). Maar hij wil meer. "Je wilt je ook in een kind kunnen herkennen. En zien dat het kind je overstijgt. Het zou mooi zijn als mijn kind een volgende stap maakt in de evolutie van ons geslacht."

'Desnoods verhuis ik'
De wensvader realiseert zich dat zijn kind in een bijzondere situatie zal opgroeien: gescheiden ouders, alleen dan zonder de scheiding. "Ik wil niet alleen een kind omdat Koen van den Biggelaar dat wil. Ik doe het omdat ik een kind een goed leven wil geven." Er is contact met een lesbisch stel in Maastricht. "Wij wonen in Zeewolde. Dat is 200 kilometer. Niet te doen, als je echt samen je kind wilt opvoeden. Desnoods verhuis ik en zoek ik een andere baan, om dichtbij mijn kind te kunnen wonen." Dat geldt ook voor zijn vrouw. "Ze begrijpt me en steunt me in mijn vaderwens."

Niet iedereen is even begripvol voor wensvaders als Van den Biggelaar. René Hoksbergen, vader, opa en emeritus hoogleraar adoptie: "Een kind wil gewoon bij de eigen vader en moeder opgroeien. In andere situaties doe je het kind te kort." Volgens Hoksbergen kunnen de kinderen verzeild raken in een pijnlijke worsteling rond hun identiteit. "Ze gaan zich afvragen: wie ben ik, waarom ben ik zo opgegroeid? Daar kan eenzaamheid uit voortgroeien, die schadelijk kan zijn voor de persoonlijkheidsontwikkeling." Hij vraagt zich af of de wensvaders wel echt het belang van het kind vooropstellen. "Zo een kind krijgen, is een egocentrische daad, gericht op het 'ik' van deze mannen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden