Wensenlijstje ASML groeit met het succes

Hightech | Chipmachinefabrikant ASML beleeft weer een recordjaar. Nieuwe futuristische machines moeten de voorsprong veiligstellen.

KOOS SCHWARTZ en REDACTIE ECONOMIE

Juwelen, hogesnelheidstreinen, belastingtarieven, krimp. Bij de presentatie van de jaarresultaten van ASML, 's werelds grootste producent van grote machines die chips maken, ging het gisteren ogenschijnlijk over meer dan alleen die kapitale machines.

Juwelen? Daarmee doelde bestuursvoorzitter Peter Wennink op ASML en op toeleveranciers en kennisinstituten in en rond Eindhoven. De mensen die bij die 'juwelen' werken, moeten een aantrekkelijke leefomgeving hebben met goede voorzieningen, vindt hij.

ASML heeft, zei Wennink, weinig moeite om aan personeel te komen. Het afgelopen jaar kwamen er, mede door een flinke overname, 1823 vaste voltijdsbanen bij en 143 tijdelijke. Er werken nu meer dan 16.000 mensen bij ASML dat is uitgegroeid tot een bijna-monopolist op zijn terrein. Alle grote chipmakers kopen bij ASML. Als ASML, om wat voor reden dan ook, zou omvallen, zou de wereld een groot probleem hebben. Er zijn weinig Nederlandse bedrijven waarvoor dat opgaat.

ASML heeft wel moeite die werknemers te behouden, zei Wennink. Hij zou graag hogesnelheidstreinen zien op het station van Eindhoven. Dan is Duitsland beter bereik- en bereisbaar. Hij wil internationale conferenties in de regio. Meer infrastructuur. Meer voorzieningen voor personeel dat in de buurt woont. En voor hun kinderen. Dat personeelsbestand bestaat uit meer dan honderd verschillende nationaliteiten.

Opvallend, dat wensenlijstje van Wennink. Waarom? Waarom nu? Bewust of onbewust misschien, omdat ASML (weer) een succesvol en lucratief jaar had en de perspectieven van de hightechfirma rozig ogen. Dan kan je wat vragen.

De jaaromzet kwam uit op 6,79 miljard euro, een record. De omzet uit dienstverlening - het onderhoud van machines die ASML verkocht - steeg naar 2,2 miljard. Ook een record. De nettowinst over 2016 bedroeg 1,47 miljard. Nog een mijlpaal. En ASML betaalt per aandeel 14 procent meer dividend uit dan vorig jaar. Zo royaal was het nog nooit voor zijn aandeelhouders.

Nog belangrijker is iets anders. ASML werkt al jaren aan een nieuwe techniek waarmee machines nog sneller nog kleinere chips kunnen maken - 'krimp is waar het bij ons om draait', grapte Wennink. ASML denkt daarmee zijn voorsprong op zijn concurrenten, voor zover die er nog zijn, nog uit te breiden.

Die techniek (EUV, extreem ultraviolet licht) lijkt door te breken. Wennink: "Onze klanten gaan EUV nu gebruiken voor grootschalige productie". Vorig jaar verkocht ASML vier EUV-machines, dit jaar zijn dat er dertien en in het orderboek staat de teller op achttien. Die achttien machines vertegenwoordigen een waarde van 2 miljard euro. Duur zijn ze, de nieuwste machines die ASML in Veldhoven assembleert.

ASML verwacht er veel van. In 2020 moet de omzet, vooral door die nieuwe machines, uitkomen op 11 miljard euro. Dat is ruim 60 procent meer dan in 2016. ASML zou in 2018 24 EUV-machines kunnen maken en 40 in 2019. Dan moeten ze ook nog beter werken dan nu.

En die belastingen? ASML staat 12 à 13 procent van zijn winst af aan belastingdiensten, met name de Nederlandse. Geen bijster hoog percentage, en financieel bestuurder Wolfgang Nickl erkende dat min of meer. "We hebben geen e-mailbox op de Kaaimaneilanden", zei hij. Hij wees erop dat ASML veel geld in research stopt en op grond daarvan afspraken heeft met de Belastingdienst. En dat ASML en Nederland daar baat bij hebben, gezien alle nieuwe vindingen én de groei van de werkgelegenheid bij ASML en zijn tientallen toeleveranciers die vaak rond Eindhoven huizen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden