Wennink neemt roer over bij chipmachinefabrikant ASML

ASML komt vanaf 1 juli onder leiding te staan van Peter Wennink, de huidige financieel directeur van het bedrijf. Dat maakte de chipmachinefabrikant woensdag bekend bij de presentatie van de resultaten van het eerste kwartaal.

Redactie

Wennink volgt Eric Meurice op, wiens contract volgend jaar afloopt. Meurice blijft tot eind maart volgend jaar aan als voorzitter van ASML Holding en adviseur van het bestuur. Het bedrijf gaat op zoek naar een nieuwe financieel directeur.

ASML boekte vorig kwartaal een omzet van 892 miljoen euro, tegen 1,02 miljard euro een jaar eerder. De omzet was wel hoger dan het bedrag van 850 miljoen euro dat ASML zelf eerder voorspelde. De nettowinst zakte met 202 miljoen euro tot 96 miljoen euro. Ondanks de daling was de winst 14 miljoen euro hoger dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.

ASML ontving vorig kwartaal voor 715 miljoen euro aan nieuwe orders. Het bedrijf verkocht 25 nieuwe machines en bracht 4 gebruikte machines aan de man.

In het tweede kwartaal verwacht ASML een omzet van circa 1,1 miljard euro te realiseren. Het bedrijf herhaalde de verwachting dat de omzet over heel 2013 ongeveer even hoog zal zijn als die over 2012.

Wennink gaf aan dat hij niet verwacht dat het nieuwe bestuur grote veranderingen zal aanbrengen in de strategie van ASML. De terugval van de omzet in het eerste kwartaal weet hij vooral aan de sterk krimpende markt voor personal computers. 'PC's worden gekannibaliseerd door tablets, die minder geheugen nodig hebben.' Nieuwe modellen smartphones en tablets hebben wel meer geheugen nodig, waardoor de markt uiteindelijk zal aantrekken, voorspelde hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden