OPVOEDVRAAG

Wennen in de kleuterklas, hoelang mag dat duren?

Beeld Fadi Nadrous

Een kersverse kleuter vindt school maar niks. Wat kunnen ouders doen om hem beter te laten wennen?

Een moeder maakt zich zorgen over haar zoontje van 4, die sinds een week of zeven naar de basisschool gaat. Een kind moet wennen, daarvoor had de school gewaarschuwd. Maar ze vindt het lang duren. Bovendien lijkt de weerzin bij haar kind alleen maar gegroeid. Op school hoort ze van de juf dat haar zoontje veel huilt, en naar zijn ouders vraagt. Thuis zegt hij dat hij het ‘saai’ vindt op school. Haar indruk is dat hij het vooral spannend vindt.

“Bij sommige kinderen duurt wennen één dag, andere hebben een heel lange invoegstrook nodig”, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. De ouders en de leerkracht moeten analyseren waarom het kind het zo vervelend vindt op school. Dat kan een cognitieve oorzaak hebben: als het kind veel op taken stuit die hij nog niet aankan. “Een ander zou ook dichtslaan op een instituut waar je steeds het gevoel hebt te falen”, zegt Pont. “Een leerkracht kan dan de taakjes aanpassen, waardoor het kind succes ervaart.”

De oorzaak kan ook sociaal of emotioneel zijn, bijvoorbeeld als het kind weinig vriendjes heeft. Of als hij de spanning overneemt die ouders uitstralen als ze hem naar school brengen. “Kinderen kijken naar de reactie van hun omgeving bij het interpreteren van een situatie. Denk aan een kind dat valt. Als een ouder reageert met ‘jeetje, gaat het, heb je pijn’, dan gaan kinderen soms daardoor pas huilen”, zegt Pont.

In dit geval dragen ouders misschien onbewust bij aan het gevoel dat school vervelend is. “Bijvoorbeeld door veel te lang te blijven hangen, met allerlei ­afscheidsrituelen. Hou het kort”, zegt Pont. “Anders kun je als ouder het ­gevoel versterken: o, het is heel erg dat ik hier moet blijven.”

In gesprek

Duurt het wennen lang, dan is er volgens orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer ‘iets fundamenteel mis’. “Het moet in elk geval geen maanden duren”, vindt Goorhuis. Ze raadt ouders aan al ‘vrij snel’ met het kind te praten, en daarna bij de school aan te kloppen. “Ga met het kind in gesprek. Vraag waarom hij het niet leuk vindt. Neem zijn gevoel serieus.”

Goorhuis kan drie redenen bedenken waarom dit kind het niet leuk vindt op school. Bij jongetjes is het stilzitten soms problematisch. Als dat zo is, moet de school het kind wat meer bewegingsvrijheid gunnen, vindt ze. Ook de klik met de leerkracht kan een probleem zijn. Goorhuis werd om advies gevraagd bij een kind dat in drie maanden school nog geen woord had gezegd. “Wat bleek: hij vond de toon waarop de leerkracht hem aansprak niet leuk: te kinderachtig. Toen de juf dat hoorde, paste ze haar gedrag aan.”

Het kan ook liggen aan het gemis van ‘thuis’. Dan moeten de ouders het kind korter naar school laten gaan, tot het helemaal gewend is, vindt Goorhuis. “Haal het op voor het middageten”, ­oppert ze. Lastig te regelen misschien, voor ouders die allebei werken? “Tja, kinderen hebben is sowieso lastig”, zegt Goorhuis streng.

Pont ziet het anders. “Dit kind vraagt op school naar zijn ouders. Maar hij mist niet zijn ouders, hij mist veiligheid. Als je het op school veilig weet te maken, is dat voorbij.”

Moeder denkt dat haar zoontje geen aansluiting heeft bij de andere kinderen. “In dat geval kun je vriendschappen bevorderen”, zegt Goorhuis. “Vraag welke kindjes hij wel leuk vindt, en vraag of die bij jou kunnen komen spelen.”

Afwachten is geen optie, vinden Pont en Goorhuis. “Dan raakt de weerzin tegen school ingebakken”, zegt Goorhuis.

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Lees ook:

Hoe krijgen we onze dromer van zeven zover dat hij een beetje opschiet?

Een dromerig jongetje van zeven jaar snel de deur uit krijgen om naar school te gaan, is elke dag weer een enorme klus.

Een 16-jarige die alleen friet en bitterballen eet? Dat is de schuld van de ouders

Een puber die niets lust behalve friet en brood. Kunnen zijn ouders daar nog iets aan veranderen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden