Wennen aan lopen op ijs

Voormalig bobsleeër Edwin van Calker traint Chinese bobsleeploeg

Ze hadden nog nooit op ijs gelopen. Laat staan met een noodvaart in een bobslee naar beneden gegleden. Edwin van Calker zag deze week een hoop spanning op de gezichten van zijn nieuwe pupillen.

De talenten die de voormalig olympisch bobsleeër sinds kort onder zijn hoede heeft, heten Wang Sidong, Bai Hao en Feng Sheng Caou. Plus negentien andere potentiële Chinese bobsleetoppers, waarvan Van Calker de namen amper kan onthouden.

De bobsleeër, die enkele maanden na de Winterspelen in Sotsji een punt zette achter zijn topsportcarrière, verruilde zijn baan als technisch directeur bij schaatsbedrijf iSkate onlangs voor een functie bij de Chinese bobsleebond. Een bond die tot voor kort niet eens bestond. De organisatie werd vorig jaar uit de grond gestampt toen bekend werd dat de Winterspelen in 2022 in Peking worden gehouden.

Van Calker werd benaderd door voormalig wereldkampioen uit Duitsland Manuel Machata, die bondscoach werd van de Chinezen. Of hij interesse had om de komende jaren de piloten op te leiden. Dat leek Van Calker wel wat."Als er medailles op de Spelen in eigen land te halen zijn, is in China alles mogelijk", vertelt hij. "Andere landen hebben beperkte financiële middelen, in China is er voor alles budget. Er zijn meteen tien sleeën gekocht."

De talenten waarmee Van Calker deze week in Whistler de eerste afdalingen maakt, komen vooral uit de atletiek en het gewichtheffen. Lopen kunnen ze. Spierballen hebben ze ook. Maar afdalen? Van Calker moet ze die kunst nu aanleren.

Ondanks hun fanatisme - de Nederlander hoeft ze niet achter de broek te zitten - stonden hun gezichten behoorlijk strak bij de eerste afdalingen. Bobsleeën is geen sport zonder gevaar, merkten de Chinese sporters bij de eerste baan die in Calgary werd bezocht.

Vlak voor de ploeg de eerste meters zou maken, had een groep jongeren uit de buurt het ludieke plan bedacht om midden in de nacht met een eigen slee van de baan af te gaan. Het avontuur eindigde met de dood van twee jongeren.

De Chinese sporters namen het nieuws volgens Van Calker ter kennisgeving aan. "Ze schrokken er niet van. Dat ongeluk had niets met de sport te maken, ik denk dat ze dat wel begrepen. Die jongens waren over het hek geklommen."

Door het ongeval ging de baan in Calgary dicht, dus vertrok de ploeg naar Whistler. Daar werd eerst onderaan geoefend, vanaf bocht drie. Gisteren gingen de Chinezen voor het eerst met een aangepaste slee, die minder snel over de kop vliegt, van start vanaf bocht zeven. "Dat gaat al best snel. Je zit al gauw op 120 kilometer per uur." Wedstrijden staan pas volgend jaar op het programma, als de groep veilig en op niveau kan afdalen.

Tijdens de trainingen maakt Van Calker gebruik van een applicatie voor vertalingen. Want Engels kunnen de meesten niet. Er is een tolk bij het team aanwezig, maar die kan niet bij alle 22 atleten tegelijk zijn.

Even wennen is het ook aan het eten. In het hotel in Canada wordt speciaal voor de ploeg Chinees gekookt. Van Calker eet graag mee. Daarna volgt de dagelijkse 'telling'. "Ze zijn heel gestructureerd. Als we vertrekken naar de baan, staan ze netjes achter elkaar in rijen opgesteld. Dan worden de hoofden geteld."

Erg efficiënt is dat allemaal niet. "Het komt de tijd niet bepaald ten goede", lacht Van Calker. "Wij zijn dat niet gewend in de westerse cultuur. Het is een interessante mix van culturen waar we een weg in moeten vinden."

De Chinese versie van zichzelf heeft Van Calker nog niet gespot. Daar is het nog te vroeg voor. Eerst maar ongedeerd op ijs leren lopen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden