Wennemars slaagt niet in missie

Wennemars slaat op het middenterrein van Thialf de handen voor de ogen als hij beseft dat zijn olympische missie is mislukt. ( FOTO OLAF KRAAK, ANP) Beeld
Wennemars slaat op het middenterrein van Thialf de handen voor de ogen als hij beseft dat zijn olympische missie is mislukt. ( FOTO OLAF KRAAK, ANP)

Met tranen in de ogen nam Wennemars gisteren afscheid van zijn olympische droom. Toch staat de deur naar Vancouver nog op een kier.

De twee gezworen vrienden kwamen elkaar, na afloop van de 1500 meter, tegen op het middenterrein van schaatshal Thialf. Erben Wennemars veegde de tranen uit de ogen en toonde zich een groot sportman. Hij had net zijn olympische droom zien vervliegen, maar bracht het op om Sven Kramer te feliciteren met het behalen van zijn derde plaatsbewijs voor de Spelen van Vancouver.

Daar, een beetje onhandig schuifelend, kwam een officieus einde aan de loopbaan van de achtvoudig wereldkampioen, die zijn rijke carrière zo graag had willen afsluiten met een olympische medaille. Met trillende stem: „Of het verhaal hier definitief ophoudt? Ik weet het niet jongens. Echt niet. Ik zal het seizoen echt wel fatsoenlijk afsluiten, maar het ging om deze dag. Nu had het moeten gebeuren. Maar het moet ook een keer afgelopen zijn. Ik zal het missen. Ik zal het vreselijk missen.”

Wennemars verloor de kans op olympische deelname gisteravond met een honderdste van een seconde. Op het olympische kwalificatietoernooi in Heerenveen eindigde hij op de 1500 meter op de zesde plaats, vlak achter zijn ploeggenoot Kramer. Wennemars schaatste 1.46,67, Kramer 1.46,66. Die tijd bleek uiteindelijk genoeg voor extra startbewijs op de Spelen. Eerder verzekerde de Fries zich al van tickets op de vijf en tien kilometer. De Control-rijders Simon Kuipers, Stefan Groothuis en Mark Tuitert verzekerden zich als nummers één, twee en drie ook van een ticket voor Vancouver.

Op het middenterrein vond Kramer de woorden niet om Wennemars te troosten. „Ik had een heel dubbel gevoel. Hij is één van mijn beste vrienden, die er de laatste jaren altijd voor me is geweest. Het is zuur dat juist ik hem nu van het olympisch podium heb geknikkerd. Maar Wennemars is ook een groot sporter; hij weet dat dit erbij hoort. Ik ben blij dat ik het heb gehaald, hij is verdrietig. It's all in the game.”

Wennemars droomde de afgelopen jaren openlijk van een gouden medaille op de ploegenachtervolging in Vancouver, het leek hem de ideale manier om zijn loopbaan af te sluiten. Om op de Spelen op dat specifieke onderdeel uit te mogen komen, moet een schaatser zich eerst individueel plaatsen. Dat lukte gisteren niet, waardoor de missie van de Zwollenaar in duigen viel. Toch is dat niet geheel zeker, omdat de kwalificatieprocedure die schaatsbond KNSB heeft uitgedacht een ontsnappingsclausule biedt, waardoor Wennemars over anderhalve maand alsnog in Vancouver zou kunnen schaatsen.

Nederland mag bij de mannen tien individuele sporters afvaardigen. De tiende plek in dat lijstje is een ’aanwijsplaats’, speciaal gecreëerd om de ploeg die de achtervolging gaat rijden, in geval van nood op niveau te brengen. Wennemars heeft de laatste jaren steevast in die ploeg gezeten en zou, als de KNSB daartoe beslist, alsnog kunnen worden toegevoegd. Wennemars: „Het lijkt me niet verstandig om nu een enorm pleidooi te gaan houden voor mezelf. Ik weet wat ik kan in de ploegenachtervolging en ik denk niet dat ik me op dat onderdeel nog moet bewijzen. Ik had mezelf vandaag de opdracht gegeven om heel hard te rijden en me op die manier te plaatsen voor Vancouver. Dat is niet gelukt.”

De suggestie dat Kramer zijn plaats zou moeten opgeven voor Wennemars wees laatstgenoemde gedecideerd af: „Ik heb altijd gevochten voor mijn plek. Ik zou nooit, nooit, nooit de plek van Sven willen innemen. Ik ben geen zielige oude man die cadeautjes wil krijgen.”

De tweevoudig wereldkampioen sprint had een moeilijk seizoen, maar leek zich de laatste weken langzaam te herstellen. Twee weken geleden op een wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City reed hij plots weer zeer hard en had hij zich, als hij niet was gediskwalificeerd, achter de Amerikanen Shani Davis en Chad Hedrick in de topdrie genesteld. Die prestatie gaf hem het vertrouwen dat hij ook in Heerenveen goed zou kunnen zijn. Ondanks zijn verdriet stond hij na afloop iedereen trouw te woord. En vond hij alweer de bravoure om te relativeren. „Het was in ieder geval sensatie, toch?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden