Wenen op z'n extravagantst

Afgelopen zaterdag vond in het stadhuis van Wenen voor de vijfde keer ten bate van de Oostenrijkse Aids-stichting het Life-Ball plaats. Een gebeurtenis die intussen al tot een vaste prik van het balseizoen geworden is.

BIJDRAGE: MICHAEL DE WERD

Op het eerste gezicht heeft het natuurlijk niet zo veel met gebruikelijke bals te maken. In plaats van smokings en baljurken hullen de bezoekers zich in gewaagde creaties uit lak en leer, en in plaats van walsen klinkt discomuziek. Bovenal is het Life-Ball dé gelegenheid dat heren zich als dames en dames zich als heren vertonen.

In één opzicht is het echter een 'gewoon' bal: je gaat naar het Life-Ball om te laten zien, dat je erbij hoort. Een ontwikkeling waarmee niet iedereen tevreden is. “Een paar jaar geleden was het nog een intiem feest voor de Oostenrijkse homo's en lesbiènnes. Tegenwoordig vormen wij een minderheid die nog net getolereerd wordt”, jammerde een homoblad.

Eén van de organisatoren betreurt deze kritiek: “Het Life-Ball is bedoeld om geld bijeenbregen voor de Aids-stichting. Hoe meer mensen komen, hoe liever het ons is.” “Aids is een ziekte die ons allemaal aangaat”, benadrukte ook Lore Hostasch, de minister van volksgezondheid, in haar openingswoord.

Aan hoge gasten was er trouwens geen gebrek. Terwijl kanselier Viktor Klima het bij Opernball, het meest prestigieuse van de Weense bals, nog gewaagd had om weg te blijven, vereerde hij het Life-Ball met zijn aanwezigheid. “Het straalt zo'n levenslust uit”, verklaarde een zichtbaar geamuseerde regeringsleider. Toen een dame in een haremkostuum met hem op de foto wilde, willigde hij het verzoek gaarne in. Sonja Klima, de nieuwe first lady, had zich in een conventionele, maar smaakvolle japon gehuld: “Die extravangante kostuums die sommige bezoekers dragen, daar ben ik gewoon het type niet voor.”

Het gebruikelijke hoogtepunt van de avond was de modeshow, die dit keer aan het levenswerk van Vivienne Westwood gewijd was. Anderhalf uur konden de bezoekers Westwoods extravagante creaties bewonderen, compleet met de torenhoge kapsels.

Al even opmerkelijk waren de modellen die voor het goede doel deelnemen: filmster Ursula Andress, boezemwonder Samantha Fox en Anita Pallenberg, de beroemd-beruchtigte begeleidster van de Rolling Stones, om er maar enkelen te noemen.

Voor Rob Chryson die voor het eerst aan modeshow deelnam, was het nog een beetje wennen: “Ik had verwacht ik een pak of iets dergelijks zou moeten dragen, maar het werd een lendendoek.” Daarbij is Chryston toch het nodige gewend, want tot voor kort was hij een ster van de Amerikaanse homoporno-industrie. Intussen heeft Chryston voor een wat rustiger bestaan gekozen. Samen met zijn nieuwe levenspartner handelt hij in antiek.

Aan het eind van de avond maakte Miss Candy, de beroemdste travestiet van Wenen, bekend wie van de bezoekers het origineelste kostuum had. De keuze viel op 'Evita Peron', die met echtgenoot en vier lijfwachten rondmarcheerde. Nadat de winnaar nog 'Don't cry for me, Argentina' geplaybackt had, keerde een tevreden publiek langzaam huiswaarts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden