Wen er maar aan, Obamacare blijft

Veel aanvragen in eerste dagen na ingaan van nieuwe zorgwet

MICHAEL RAMAKER

De Republikeinen kunnen proberen wat ze willen: Obamacare blijft. Hoewel veel leden van de Grand Old Party het nieuwe zorgstelsel weg willen hebben, is het nu al een paar dagen van kracht. Zorgeconoom Randall Ellis zegt dat het vanaf nu een kwestie van gewenning is voor Amerikanen op het zorgstelsel overgaan: "Als ze er eenmaal de vruchten van geplukt hebben, zullen mensen niet meer terug willen."

De overheid ging dinsdag op slot omdat Republikeinen geen begroting willen ondertekenen zonder dat het nieuwe zorgstelsel afgeschaft of op zijn minst vertraagd wordt. Tegelijkertijd gingen er door het hele land websites en telefoonlijnen open waar mensen terecht kunnen om een verzekering te nemen.

De belangstelling voor de verplichte verzekeringswet is groot. In 24 uur kreeg de website healthcare.gov meer dan 4,7 miljoen unieke bezoekers. Sommige mensen komen er niet eens aan toe om een aanvraag in te dienen. Het Centre for Medicare & Medicaid Services, het callcenter dat de aanvragen behandelt, zegt te verwachten dat het aantal bezoekers de komende dagen nog wel groot zal blijven. Daardoor kan de website nog een tijdje overbelast raken.

Ellis, hoogleraar economie en gezondheidszorg aan de universiteit van Boston, zegt dat er al veel veranderd is vanaf het moment dat de zorgwet in 2010 werd aangenomen: "Een van de eerste dingen die afgeschaft werden, was dat verzekeringsmaatschappijen gezinnen konden weigeren als de kinderen al een aandoening hadden. Daarnaast is de leeftijd waaronder kinderen nog onder de verzekering van hun ouders vallen verhoogd naar 26 jaar."

En nu Obamacare een feit is, zullen er nog meer vernieuwingen komen. Volgens Ellis is de grootste verandering dat iedereen zich nu kan verzekeren: "Alle mensen kunnen zich nu inschrijven op de verzekeringsbeurzen." Deze 'beurzen' zijn een digitale marktplaats, waar mensen aan de hand van de hoogte van hun inkomen een op maat gemaakte verzekering kunnen kopen. President Obama gaat ervan uit dat vanaf 1 januari 2014 alle beurzen volledig werkzaam zijn. "Dan zal iedereen die zich ingeschreven heeft automatisch gedekt worden", aldus de econoom telefonisch vanuit Boston.

De Republikeinen zijn juist bang dat het zorgstelsel de keuzevrijheid van de Amerikaan ontneemt om zijn eigen zorgpakket samen te stellen. Maar Ellis vindt die angst ongegrond: "Er is juist sprake van diversiteit: mensen hebben de keuze uit 53 verschillende pakketten."

Maar met het ingaan van de wet kan nog lang niet iedereen van Obamacare profiteren. Ellis zegt dat in een aantal staten Republikeinen de leiding hebben, die het zorgstelsel niet zullen financieren. "Zo willen ze voorkomen dat de armste laag van de bevolking gesubsidieerd wordt om zorg te krijgen." Via een besluit van het Hooggerechtshof kunnen staten er nog wel voor kiezen om niet mee te doen aan de wet.

Ellis zegt dat de overheid Obamacare onder geen enkel beding zal terugdraaien: "De Democraten zullen geen begroting aannemen die te erg in de uitgaven van Obamacare snijdt. De Republikeinen kunnen alleen instemmen met het verminderen van bepaalde belastingaspecten van de zorgwet. Zo kunnen ze gezichtsverlies voorkomen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden