Wen er maar aan, die 'vliegjes' blijven een leven lang bij je

RENSKE VAN DIJK

Een jonge lezeres (24) ziet ze vliegen. Er zweven zwarte vlekjes rond op haar rechteroog. Op zich niets nieuws, er zit regelmatig een vuiltje of krasje op haar contactlens, maar sinds kort zijn ze er ook als ze haar lenzen uit doet. Wat is er aan de hand? En wanneer gaat het over?

Wen er maar aan, is de harde boodschap van oogarts Stevie Tan van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, want de vlekjes blijven de rest van je leven bij je. Ze staan bekend als floaters. Of ook wel als mouches volantes, Frans voor 'vliegende vliegjes'.

"Wij noemen het glasvochttroebelingen. Het zijn in feite onregelmatigheden die ronddrijven in de oogbol en een schaduw werpen op het netvlies," legt de oogarts uit. De vliegjes kunnen de gekste vormen aannemen, van stippen van variabele grootte tot langgerekte slierten of grillige wolken.

Met lenzen dragen of vuil in de ogen krijgen hebben de vlekjes niets te maken. Ze bezoeken uiteindelijk iedereen - de een wat meer dan de ander - en winnen terrein met de jaren. "Het oog is een bolletje dat van binnen is gevuld met een soort dikke gelei, het glasvocht," vertelt Tan. "Als je jong bent is die nog mooi helder, maar gaandeweg gaat er iets optreden dat vervloeiing heet. Daardoor wordt de vloeistof onregelmatig."

De vliegende vliegjes zijn een volstrekt onschuldige, maar soms wel irritante aandoening. Vooral op mooie dagen zijn de ongenode gasten opeens opvallend aanwezig. Door het felle licht springen ze er meer uit, bijvoorbeeld als je naar een heldere hemel kijkt, of een wit vel papier. Na de komst van de eerste vliegjes takelt het glasvocht langzaam verder af, tot rond het vijftigste levensjaar het moment van de 'glasvochtloslating' aanbreekt. "Op dat punt is het glasvocht bij de meeste mensen zo ver vervloeid dat de hele vloeistof ineenvalt."zegt Tan. "De gelei heeft dan geen stevigheid meer in stort in elkaar. Er ontstaan holtes of strengen in het glasvocht, waardoor je meer en grotere wolkjes gaat zien."

Klinkt dramatisch, maar ook de volledige ineenstorting is volgens de oogarts een normaal proces. "De vochtholtes drijven rond in het oog, maar je ziet nog steeds prima. Als je er even aan went, kan je er gewoon langs kijken," verzekert hij. "Alleen als mensen er heel veel last van hebben, kunnen wij opereren. Dan halen we het glasvocht weg en brengen we kunstvocht in."

"Het is een ouderdomsziekte. Onze ogen moeten langer mee dan van origine de bedoeling was," verklaart Tan de aftakeling. Alleen als iemand plotseling heel veel vlekjes gaat zien kan dat een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is, een bloeding of ontsteking in het oog bijvoorbeeld. Maar dat is zeldzaam, benadrukt de arts.

"Er is nog wel één ding waar je mee op moet passen," voegt hij er aan toe. "Als het glasvocht helemaal heeft losgelaten, kan het gebeuren dat het al drijvend aan je netvlies gaat trekken. Dan zie je flitsen." Dus, als het bij de wolkjes ook gaat onweren, dan gauw naar de huisarts.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden