Welzijn dieren aan laars gelapt

Beeld Thinkstock

Bijna alle veehouders in Nederland overtreden bestaande dierenwelzijnswetten en Europese richtlijnen. Hierdoor lopen jaarlijks honderden miljoenen dieren gezondheidsklachten op. Dat hebben de stichtingen Dier & Recht en Varkens in Nood geconstateerd aan de hand van tientallen wetenschappelijke publicaties.

De overheid weet van deze overtredingen, beweert Hans Baaij, directeur van beide stichtingen. 'De overheid is vaak opdrachtgever van de wetenschappelijke onderzoeken. Het departement laat zelfs weleens percentages in het rapport vervangen door termen als 'een substantieel aantal', waardoor de echte cijfers niet bekend worden.'

Vleeskuikens
De grootste misstanden worden aangetroffen bij vleeskuikens waarvan de helft door hun gewicht nog amper kan lopen, bij biggen waarbij staarten preventief worden afgebrand, en bij dieren die ziek worden door vies drinkwater of een slechte luchtkwaliteit in de stal. Zo krijgt 22 procent van de kippen geen schoon water. Het gaat in totaal jaarlijks om 1 tot 2,5 miljard overtredingen, zegt Baaij, doordat er sprake is van meerdere overtredingen per dier.

Er is al lange tijd vanuit de Tweede Kamer kritiek op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die de veehouderijbedrijven moet controleren. PvdA, SP en Partij voor de Dieren hebben opeenvolgende bewindspersonen er veelvuldig op gewezen dat er te weinig mensen werken, dat deze niet kundig genoeg zijn en ze te weinig bedrijfsbezoeken afleggen.

Extra toezicht
Het huidige kabinet hecht veel waarde aan zelfregulering en zelfcontrole. Demissionair staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) zegde de Kamer vorig jaar wel toe dat als 'dat systeem in juni 2012 onvoldoende blijkt te werken' hij het overheidstoezicht zou intensiveren door zo'n 20 tot 30 extra inspecteurs en dierenartsen in te zetten.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken is zeker van plan om bij het kabinet te blijven aandringen op meer controle. 'Er vinden te veel misstanden plaats in de bio-industrie. De wijze waarop veel dieren leven is van een ongelooflijke triestheid. We vragen vandaag nog een reactie van de staatssecretaris, want dit kan niet langer, ook in ogenschouw nemend dat Nederland koploper op het gebied van dierenwelzijn wil zijn.'

Vraagtekens
De NVWA zegt zich in sommige bevindingen te kunnen vinden, maar zet ook vraagtekens bij een aantal conclusies van de stichtingen Varkens in Nood en Dier & Recht. Zo herkent de NVWA het beeld niet dat de helft van de vleeskuikens niet meer kan lopen. De NVWA klaagt niet over te hoge werkdruk. Naast het toezien op het welzijn en de gezondheid van dieren in stallen, tijdens transporten en in slachthuizen, moet de NVWA ook het antibioticagebruik in de gaten houden, de kwaliteit van het veevoer, de voedselveiligheid, et cetera.

Directeur Baaij van Dier & Recht en Varkens in Noodmerkt op dat er tijdens de inspecties vooral gekeken wordt naar eisen die makkelijk controleerbaar zijn zoals de grootte van het hok.

Speeltjes
Volgens Baaij wordt niet gekeken naar zaken als ontstoken voetzolen die kippen oplopen door slecht strooisel. Varkens ontbreekt het vaak aan speeltjes in de hokken. De NVWA ontkent dat er beperkt wordt gecontroleerd. Zij zegt deze overtredingen al een aantal jaren te constateren, en daar ook op te handhaven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden