Welvarend Wassenaar is duurste gemeente

belastingen | In rijke gemeenten vol kapitale panden betalen huiseigenaren de meeste lokale en regiobelastingen.

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 1286 euro kwijt aan lokale en regionale belastingen. Huurders betalen gemiddeld 856 euro. Woningbezitters in Wassenaar maken het meeste (1934 euro) over aan gemeente, provincie en waterschap; Tilburgse woningbezitters het minst (999 euro). De zwaarst aangeslagen huurders (1263 euro) wonen in Midden-Delfland. Huurders in het Limburgse Nederweert betalen in 2016 maar 556 euro aan lokale belastingen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (Coelo). Het instituut, dat is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft voor het eerst de afdrachten aan gemeente, provincie én waterschappen bij elkaar kunnen optellen. Tot nu toe was dat niet goed mogelijk, omdat de tariefstructuur van de waterschappen nogal ondoorgrondelijk was.

De toppositie van Wassenaar (de duurste gemeente voor huiseigenaren en de op een na duurste voor huurders) komt niet onverwacht. Allereerst is het een rijke gemeente die vol staat met kapitale panden. Het Rijk verwacht dat gemeenten met veel grote huizen meer belasting heffen dan gemeenten met veel goedkope huizen.

Dat doen ze ook. De lijst van het Coelo getuigt ervan. Na Wassenaar zijn Bloemendaal, Blaricum, Bergen (Noord-Holland) en Laren (NH) de gemeenten waar huiseigenaren het meeste geld moeten afdragen aan gemeente, provincie en waterschap.

Daarnaast ligt Wassenaar in Zuid-Holland, de provincie waar de lokale en regionale belastingen door de bank genomen het hoogst zijn. Dat komt deels doordat Zuid-Hollanders relatief veel moeten afdragen aan hun waterschappen.

Waterschappen dienen kostendekkend te werken. In het drassige Zuid-Holland met zijn slappe bodem verzakken wegen en rioleringen eerder dan elders. Bovendien kost het meer geld en moeite om de voeten van Zuid-Hollanders droog te houden dan de voeten van Limburgers en Brabanders.

Tenslotte zijn de provinciale opcenten (de extra belasting die provincies boven de motorrijtuigenbelasting mogen heffen) in Zuid-Holland hoog. In Gelderland, Drente en Groningen zijn ze dat trouwens ook. De zes gemeenten met de hoogste lokale en regionale lasten, liggen allemaal in Zuid-Holland (zie tabel). De gemeenten met laagste belastingen liggen in Limburg en in het oosten en noordoosten van Noord-Brabant. Ook bewoners van gemeenten op de Veluwe en in de Achterhoek zijn relatief weinig kwijt aan niet-Rijksbelastingen.

Huurders in gemeenten als Nederweert (Limburg), Waalre (Noord-Brabant) en Leudal (Limburg) betalen minder dan 600 euro per jaar aan gemeente, provincie en waterschap. Dat is nog niet de helft van de jaarlijkse bijdrage van huurders in Midden-Delfland. Ook de steden Tilburg en Eindhoven kennen relatief lage belastingen, vooral voor huiseigenaren.

De genoemde bedragen zijn gemiddelden. Ze hebben betrekking op gezinnen van drie personen met een auto maar zonder hond (de hondenbelasting wordt dus niet meegerekend). Als inwoners een huis bezitten, geldt de gemiddelde waarde van een huis in hun gemeente.

Gemeenten heffen onroerende-zaakbelasting (voor huiseigenaren), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Provincies vragen opcenten op de wegenbelasting. De hoogte van dat bedrag verschilt per provincie. De waterschappen incasseren de zuiveringsheffing, de heffing ingezetenen en (voor huiseigenaren) de zogeheten heffing gebouwd. Van de niet-rijksbelastingen komt het meeste geld terecht bij gemeenten. Ruim een kwart gaat richting waterschappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden