'Welvaartsprediker' Prince, geliefd en omstreden, komt naar Nederland

Pastor Joseph PrinceBeeld New Creation Church

Hij heeft in de lage landen al zo'n tien jaar een trouwe fanschare, maar dit jaar slaat Pastor Joseph Prince serieus zijn vleugels uit in Nederland. Vanaf april is de Singaporese voorganger iedere werkdag te zien op RTL 5. Prince's critici vinden zijn prediking wel erg kort door de bocht.

De boodschap van Joseph Prince is eenvoudig: neem Jezus aan als uw redder en hij zal zorgen dat het u goed gaat. Wie in Jezus gelooft, ontvangt Gods genade en alles wat daarbij hoort: gezondheid, bescherming tegen ellende in het leven en financiële voorspoed. U hoeft zelf bijna niets meer te doen, want Jezus heeft op het kruis al uw zonden op zich genomen.

Prince lijkt het levende bewijs dat zijn these klopt: de 51-jarige pinkstervoorganger schopte het in 25 jaar tijd van ICT'er tot een wereldwijd veelgevraagd spreker met - naar verluidt - tientallen miljoenen euro's op de bankrekening. De kerkgemeente die hij leidt, New Creation in Singapore, telt zo'n 31 duizend leden en komt 's zondags samen in verschillende dependances.

Wie Prince in levenden lijve wil zien preken, moet zich na kwart voor 7 's ochtends melden bij een ticketloket. Kaarten zijn gratis, maar verkopen wel rap uit. Overigens hoeven fans die achter het net grijpen geen preek te missen. De verkondigingen van de 'pastor' (pinkstergemeente-jargon voor voorganger) zijn terug te kijken via de New Creation website, zijn te downloaden via iTunes en worden buiten Singapore uitgezonden door kleine en grote televisiestations.

Iedere werkdag in Nederland
RTL 5 staat vanaf april ook op die lijst, maakte kerkgenootschap Jong en Vrij eind vorige week bekend. De organisatie die zich het afgelopen decennium ontpopte tot de Nederlandse vaandeldrager van Prince's gedachtegoed, heeft met de commerciële zender geregeld dat iedere werkdag tussen half acht en acht uur een preek van hem wordt uitgezonden.

Daarmee wordt Prince een van 's lands meest prominente televisiedominees. SBS 6 zendt al jaren preken uit van de Zuid-Hollandse voorgangers David Maasbach en Edgar Holder, maar zij zijn alleen te zien op zondagochtend. Hetzelfde geldt voor de Hour of Power-diensten op RTL 5. Alleen de Amerikaanse Joyce Meyer (maandag en donderdag op SBS 6) is ook doordeweeks te zien.

Wie het initiatief heeft genomen voor de uitzendingen is niet bekend. Jong en Vrij was maandag niet direct in de gelegenheid om daar vragen over te beantwoorden. Maasbach, Holder en de Hour of Power-organisatie betalen hun eigen zendtijd in ieder geval zelf. Ook is nog onduidelijk wat de programmering 'voor Jong en Vrij gaat betekenen', schrijft het kerkgenootschap op haar blog.

Prince's thuisbasis, het hoofdgebouw van New Creation in Singapore.Beeld New Creation Church

God als suikeroom
Jong en Vrij heeft nu zeven lokale gemeenten, in onder meer Hellevoetsluis, Amsterdam, Nijkerk en Den Haag. Wie door Prince geïnspireerd raakt, kan dus in een van die plaatsen een dienst bezoeken van vergelijkbare snit. De gemeenten komen net als Prince voort uit de pinksterbeweging en leggen nadruk op de persoonlijke ervaring van God.

Onomstreden is de theologie van Prince en Jong en Vrij niet: veel Nederlandse mede-pinkstergelovigen en christenen noemen de boodschap een 'welvaartsevangelie'. Prince en zijn volgelingen maken God tot een suikeroom, vinden zij. Dat druist in tegen Jezus' boodschap van soberheid en het lijdzaam doorstaan van geweld. Ook het idee dat vragen om vergeving van zonden niet meer nodig is, gaat er slecht in.

Diepgelovige armoedzaaiers
"Is het werkelijk zo dat God genezing van ziekten en financiële voorspoed belooft aan iedereen die hier maar genoeg op vertrouwt?", vroeg een van die critici, toenmalig hoofdredacteur Henk Jan Kamsteeg van jongerenblad Xist in Christ zich in 2007 retorisch af. "Maar hoe zit het dan met die diepgelovige vrouw die vecht tegen kanker? En met de enthousiaste christenen uit Afrika die nauwelijks genoeg te eten hebben voor hun gezin? Geloven ze niet goed genoeg?"

Kamsteeg reageerde destijds op de groeiende populariteit van Prince's boodschap. Niet alleen de EO-jongerenorganisatie Ronduit was die boodschap gaan verkondigen, ook de evangelisch-charismatische jongerenorganisatie Soul Survivor en een aantal sprekers op het evangelische Opwekkingsfestival waren enthousiast.

Beeld New Creation Church

De directie van Opwekking - het grootste evenement in christelijk Nederland - reageerde daar direct fel op. Voor Prince's theologie 'is geen plaats op onze conferentie', luidde het oordeel van directeur Joop Gankema. Prince zou maar 'een half verhaal' verkondigen. "Het lijden speelt nu eenmaal in het leven van elke christen een rol, het is er inherent aan. Beweren dat er geen lijden is, is niet vol te houden."

Dat 'hele welvaartsdenken' houdt geen stand, voorspelde Gankema toen. Of hij daar op de lange termijn gelijk in heeft, moet nog blijken. Vooralsnog wijzen alle tekenen namelijk de andere kant op en wint het 'welvaartsevangelie' juist fors aan populariteit. Van Zuid-Korea tot Nigeria en Brazilië: kerken die zo'n boodschap prediken zitten vol en groeien rap. Nog even, lijkt het, en de welvaartskerken vormen een van de hoofdstromen van het christendom. Joseph Prince vaart er wel bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden