Welten stoot Kamer weer voor het hoofd

amsterdam – - In oktober 2009 pleitte de Amsterdamse SP voor het vertrek van Bernard Welten, gisteren liet de PVV weten dat de Amsterdamse korpschef moet vertrekken, als hij in de toekomst weigert vrouwen in boerka te laten arresteren.

Welten kreeg gisteren vooral van VVD, CDA en PVV kritiek op zijn uitspraak over een door het kabinet gewenst boerkaverbod. De korpschef liet doorschemeren dat agenten zo’n eventueel verbod wat hem betreft niet hoeven te handhaven. Kamerlid Hero Brinkman (PVV) vindt dat Welten buiten zijn boekje gaat: „De politie heeft dat uit te voeren. We zouden in een bananenrepubliek leven als dat andersom zou zijn.”

Bernard Johannes Adrianus Maria Welten (Breda, 25 februari 1955) botste, sinds zijn aantreden als korpschef op 1 november 2004, niet alleen regelmatig met landelijke of plaatselijke politieke partijen, ook met ministers en hoofdofficieren van justitie. Maar vooral met de vorige burgemeester van Amsterdam, Job Cohen.

Toen er in 2004 tumult ontstond over de hoge verhuis- en salariskosten die met de overgang van Welten van Groningen naar Amsterdam gepaard gingen, vergoelijkte Cohen dat nog met: „Het is de man die we moeten hebben.” Op de tweede werkdag van de korpschef in Amsterdam werd Theo van Gogh vermoord. Drie dagen later volgde de eerste knallende ruzie tussen Cohen en Welten, in een relatie die steeds killer werd.

Incidenten volgden elkaar op, omstreden uitspraken stapelden zich op. In februari 2006 werd Welten teruggeroepen van skivakantie voor een verzoeningsgesprek nadat hij Cohen en hoofdofficier van justitie De Wit had gebruuskeerd. In oktober 2007 werd hem verweten olie op het vuur te gooien als hij een groepje rellende Marokkaans-Nederlandse jongeren uit Slotervaart als ’gewetenloze kwelgeesten uit het riool’ omschrijft en zegt te vrezen voor ’Parijse toestanden’, doelend op veel omvangrijkere, ernstigere rellen in voorsteden van de Franse hoofdstad.

Begin 2008 botste Welten met Wilders over diens aangekondigde film Fitna. De korpschef noemde die film –inhoud ongezien– een provocatie. In de herfst van 2009 uitte hij fikse kritiek op Cohen en minister Guusje ter Horst van binnenlandse zaken. Hij zei dat de twee hem beknotten in zijn werk en onvoldoende ruimte bieden om in het openbaar te vertellen wat er speelt in de samenleving. „Ik moet veel inslikken”, zei hij.

Met opvolger Van der Laan is de verstandhouding beduidend beter. In augustus 2010 sprak Welten voor zijn beurt toen hij, na de beëdiging van Bouterse tot president van Suriname, zei dat de internationale politiesamenwerking met dat land zou moeten worden beëindigd. Daar ga ik over, stelde toenmalig justitieminister Hirsch Ballin. De korpschef kreeg echter steun van zijn nieuwe burgemeester: „Weltens besluit had ook mijn instemming.”

In de Amsterdamse zedenzaak voert Van der Laan het woord. Maar Welten voelt zich nu blijkbaar weer vrijer iets te zeggen. Eerder deze week noemde hij de ’animal cops’ die het kabinet op voorspraak van de PVV wil, badinerend ’caviapolitie’, nu laat hij doorschemeren een eventueel boerkaverbod niet vinden getuigen van ’gezond verstand’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden