Wellink wil bevoegdheid bij aanpak bonussen

De president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink. (ANP) Beeld
De president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink. (ANP)

De Nederlandsche Bank (DNB) wil alle bonussen van topbankiers aan banden leggen. Om dat in de praktijk te brengen, zullen de regels moeten worden aangepast, zo liet DNB-president Nout Wellink donderdag tijdens een gesprek in de Tweede Kamer weten.

Van onze internetredactie

DNB moet nu beoordelen of de beloningen in de financiële sector passend zijn, maar kan geen maatregelen nemen als dat niet zo is. Om daar verandering in te brengen moet de Tweede Kamer zorgen dat de wet wordt aangepast, zei Wellink.

Met de instrumenten die DNB wel tot zijn beschikking heeft, kijkt de toezichthouder scherp of banken niet te hoge variabele beloningen betalen. Hierdoor onstaat vaak discussie tussen de toezichthouder en de bank of een variabele beloning wel of niet gepast is. „De complexe werkelijkheid laat zich niet vangen in een enkel cijfer”, aldus de president. „We kunnen dit alleen regelen door naar de wetgever te gaan.”

Volgens Wellink moeten de bonussen passend zijn. Variabele beloningen van 300 procent van het vaste salaris zijn dat niet, stelde hij. "Als men daarvan afwijkt, heeft men iets uit te leggen", zei Wellink. Bovendien moeten niet alleen de banken die staatssteun ontvangen worden aangepakt, maar zullen alle financiële instellingen van bijzonder hoge bonussen moeten afzien.

Onlangs bleek uit onderzoek van DNB dat de best betaalde bankiers van Nederland de afgelopen twee jaar nauwelijks minder bonussen hebben gekregen, ondanks het uitbreken van de kredietcrisis. Wellink meent dat bankbestuurders helemaal geen bonussen zouden moeten krijgen zolang de kredietcrisis nog duurt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden