'Welkom terug, Lieberman'

'Van harte gefeliciteerd met je vrijspraak, welkom terug in het kabinet.' Met een telefoontje van die strekking haalde de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe gisteren de omstreden populist Avigdor Lieberman terug in de politieke arena. De comeback van de ultra-nationalist zal de vrede met de Palestijnen niet bespoedigen.

Lieberman (55) trad elf maanden geleden af als minister van buitenlandse zaken. Hij was aangeklaagd voor vriendjespolitiek en fraude, en wilde zijn handen vrij hebben om zich te verdedigen. Tijdens het hele proces hield Netanjahoe de ministerszetel leeg, zodat Lieberman er na zijn vrijspraak direct weer op kon plaatsnemen.

Drie rechters in Jeruzalem schrapten gisterochtend de aanklacht van vriendjespolitiek. Lieberman had weliswaar 'onzuiver' gehandeld toen hij een Israëlische oud-diplomaat bevorderde in ruil voor vertrouwelijke informatie over onderzoek dat justitie naar hem deed, maar strafbaar was dat niet. De aanklacht van fraude was al eerder vervallen.

Na de uitspraak toog Lieberman direct met keppeltje en gebedssjaal naar de klaagmuur. "Wat een prachtige dag", glunderde hij. "Dit hoofdstuk is afgesloten. Ik kan me nu weer richten op toekomstige uitdagingen."

Lieberman dankt zijn populariteit vooral aan harde uitspraken over Palestijnen en Israëlische Arabieren. De laatsten wilde hij ooit hun burgerschap ontnemen, tenzij ze een vertrouwenseed zouden afleggen - het voorstel werd afgeschoten.

Als hoogste diplomaat van het land schoffeert Lieberman ook geregeld buitenlandse leiders. Zo vergeleek hij de Turkse premier Erdogan met nazi-minister Goebbels. De Palestijnse president Abbas noemde hij een 'diplomatieke terrorist'. En Europese leiders die over de nederzettingen klaagden, vond hij 'nazistisch'.

De uit Moldavië afkomstige Lieberman maakte naam binnen de Likoedpartij van Netanjahoe. In 1999 begon hij de partij Jisrael Beitenoe (Israël ons vaderland). Die partij moest één miljoen Joodse immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie vertegenwoordigen, maar spreekt veel meer mensen aan.

Volgens Israëlische media belooft de terugkeer van Lieberman weinig goeds voor het vredesproces. Sinds 2009 is de politicus weliswaar vóór een Palestijnse staat. Maar eind 2010, toen het vorige vredesoverleg nog liep, zette Lieberman premier Netanjahoe in de Algemene Vergadering van de VN pijnlijk voor schut door te roepen dat er de eerste decennia geen vrede zou komen. In 2004 en 2006 botste hij ook met premiers over vredesplannen; zo verloor hij tot twee keer toe een ministerspost.

Lieberman woont in de Joodse nederzetting Nokdim, met zijn vrouw en drie kinderen. Toch gelooft hij niet dat Israël om bijbelse redenen recht heeft op dat land. Integendeel, hij is zelfs bereid te vertrekken als er een akkoord komt. Ooit.

De komende tijd gaat Lieberman zich volgens de Israëlische krant Ha'aretz met herwonnen elan profileren als held van het echte, harde rechts. Zo zal hij ook zijn concurrent Netanjahoe verder naar rechts dwingen. De vrede, voorspelt de krant, verdwijnt ondertussen achter de horizon.

in het nieuws omdat ...
hij gisteren in Jeruzalem is vrijgesproken van vriendjespolitiek. De rechtse havik treedt nu weer toe tot het kabinet van premier Netanjahoe.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden