Welkom in utopie Nederland

Het jaar 2016 sterft weg onder de hypnose van het utopisme. In dit vijfhonderdste geboortejaar van Thomas More's 'Utopia' manifesteerde zich internationaal (Trump) en nationaal (Wilders) de utopie van een betere maatschappij, die belooft herbergzamer te worden voor wie het land ontroofd was.

More's boek bood in 1516 een narrenperspectief op een nieuwe wereld. In deze Letter&Geest trekken we ook een lange neus naar de realiteit.

We verkennen Utopie Nederland. Wat gebeurt er, als de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen één partij aan de macht brengen? En dat die partij dan zes jaar lang Nederland mag omtoveren in het droomland waarover ze in hun programma's zo gloedvol hebben gefantaseerd, niet gehinderd door het poldergemodder waar dit coalitieland zich altijd mee moet behelpen?

In berichten uit 2023 krijgen we een beeld van hoe Nederland eruitziet, na zes jaar VVD, of CDA, of SP, of PVV.

Hoe ziet Utopie Nederland eruit volgens beeldend kunstenaars? Is dat een lekkend rustpunt, zoals dat van Kwennie Cheng, Berend Vonks idylle in Van Gogh-geel, of een gedachtenexplosie als van onze Syrische Trouw-collega Fadi Nadrous hiernaast?

In vijf columns noteren oude en nieuwe bewoners van een utopie hun ervaringen daarmee: als kind in het oerwoud, opgroeien in een bedachte stad, de geneugten van een kraak- dan wel duurzame wereld of het gezinsvervangend tehuis van de woongroep.

Geen toekomstmuziek is de slotaflevering van de rubriek 'De Vooruitgang'. Jaffe Vink weet zeker dat waar wij wonen de ooit gedroomde utopie ís.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden