Reportage

Welkom in het koeienparadijs

Beeld uit de nieuwe koeienstal Beeld Harrie van Leeuwen

Een nieuwe, natuurlijke stal moet wei en bosrand nabootsen: zachte bodem omringd door bomen en struiken. Goed voor milieu en samenleving, de koe én de boer.

De vloer, gemaakt van een soort zeildoek, voelt aan als een stuk trilveen, zacht en een beetje wiebelig. Het golvende dak is gemaakt van grijsgroen, lichtdoorlatend materiaal, omhooggehouden door een minimale stalen constructie. Allemaal bedoeld om zo min mogelijk op te vallen in de landelijke omgeving van het Achterhoekse Groenlo. In de stal verdelen rijen bomen en struiken de ruimte. Aan de rand staat een mestrobot, de eerste ter wereld, die de uitwerpselen van de dieren opveegt en aflevert bij de biomestvergister. Welkom in de koeientuin, lijkt biologische melkveehouder Chris Bomers te denken, als hij lachend de onwennige wandelaar in zijn nieuwe stal aanschouwt.

"Een koe zal hier veel beter op lopen", zegt Bomers. "Per poot staat er een gewicht op van 200 kilo. Dan heb je goed grip op deze vloer." Er is echter geen koe te zien. Die bevinden zich nog allemaal in de traditionele betonnen ligboxenstal achter de koeientuin. "Dat komt nog, de stal is net klaar en de robot moet nog worden uitgeregeld. Hij moet bijvoorbeeld communiceren met de voerrobot. Als die de dieren naar het hek lokt met eten, dan kan de mestrobot aan de binnenkant aan het werk. Als later de koeien aan de binnenkant uitbuiken op de zachte vloer onder de bomen en struiken, kan de mestrobot de kanten onder handen nemen."

Het idee van een koeientuin is vijf jaar oud, zegt adviseur Carel de Vries. Hij is projectleider van de 'tuin' en werkt voor de Stichting Courage, die innovaties voor de melkveehouderij bedenkt. "We voelden al aankomen dat eens de melkquotering zou verdwijnen. Dan volgt geheid een schaalvergroting, maar de maatschappij stelt inmiddels wel eisen aan dierenwelzijn en landschap. Daar moet je iets mee."

Terwijl een stal altijd wordt neergezet vanuit het belang van de boer, bedrijfskundige efficiëntie, besloot de groep van De Vries een stal op te zetten vanuit de optiek van de samenleving en de koe. Wat zijn haar natuurlijke behoeften? Een bezoek aan een dierentuin gaf nadere inspiratie.

Abonnees van Trouw lezen dit weekend in de Verdieping de hele reportage over de 'koeientuin'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden