commentaar

Welkom geluid tegen Erdogan

Vertegenwoordigers van twee Turks-Nederlandse moskeekoepels spraken zich gisteren voor het eerst openlijk uit tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld AFP

Toen de Turkse president Erdogan Nederland een bananenrepubliek noemde waar fascisme en nazisme heersen, hielden ze zich nog stil. En toen Erdogan over Srebrenica begon en stelde dat de Nederlanders daar ‘achtduizend Bosniërs hebben afgemaakt’, lieten ze ook niet openlijk van zich horen. 

Maar na de jongste uithaal van de Turkse president lijkt de ban gebroken. Vertegenwoordigers van twee Turks-Nederlandse moskeekoepels spraken zich gisteren voor het eerst openlijk uit tegen Erdogan. Die had op een bijeenkomst in Ankara naar Europa uitgehaald: ‘Als jullie zo doorgaan, zal geen Europeaan of westerling waar ook ter wereld nog veilig over straat kunnen’.

Dat zijn woorden die voor meerdere uitleg vatbaar zijn, maar zich zeker als een dreigement laten lezen. En dat is ook hoe de twee moskeekoepels het hoorden. ‘Het toppunt’, vond de bestuurder van de conservatief-islamitische moskeekoepel Milli Görüs. ‘Niet de juiste taal voor een president.’

Ook de voorzitter van de Stichting Islamitisch Centrum Nederland liet zich in deze krant afkeurend uit over de jongste verbale aanval van Erdogan. ‘Wij zijn ook Europeanen: we wonen hier al meer dan vijftig jaar. Krijgen wij straks ook te maken met geweld?’

Bemoeienis

Het is zeer goed nieuws dat de twee koepels – die tezamen een substantieel deel van de Turkse moskeeën in Nederland vertegenwoordigen: zo’n 100 stuks – zich tegen de Turkse president hebben durven uitspreken. Dat hadden ze eerder mogen doen. Aanleidingen genoeg. Dat ze dat niet deden, zegt veel over de invloed van de regering-Erdogan in Nederland. 

De Turkse bemoeienis met de Turkse gemeenschap in Nederland is groot. Sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar zomer is dat meer en meer zichtbaar geworden. Met het referendum van 16 april in zicht, waarmee hij zijn toch al grote macht verder hoopt uit te breiden, heeft Erdogan het gaspedaal nog een stuk verder ingeduwd. Hij blijft olie op het vuur gooien en verdeeldheid zaaien.

De voorlieden van de twee moskeekoepels zeiden in deze­­ krant dat ze vrezen dat de uithalen van de Turkse president het imago van de Turkse gemeenschap in Nederland zal schaden. Dat is een begrijpelijke vrees. Maar het zou ook zomaar zo kunnen zijn dat de uitlatingen van de twee moskeeorganisaties dat imago juist goed doen.

Het is goed dat de moskeekoepels – die normaal gesproken op de hand van Erdogan zijn – zich nu tegen de Turkse president durven uit te spreken. Met hun moedige woorden hebben ze een voorbeeld gesteld dat navolging verdient.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden