Welke Trump zien we in de tweede ronde?

Donald Trump krijgt morgen een nieuwe kans te laten zien dat er een echte president in hem schuilt, tijdens het tweede debat met Hillary Clinton.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die in het eerste tv-debat vertrouwde op zijn improvisatievermogen, stemde deze week toe in een generale repetitie. Donderdagavond verscheen hij, om te wennen aan de formule van het debat, in een kleine zaal in het plaatsje Sandown in New Hampshire, om daar vragen uit het publiek te beantwoorden. Hij heeft nauwelijks ervaring met dat soort bijeenkomsten, in tegenstelling tot Hillary Clinton.

Maar tijdens die bijeenkomst was vaak de versie van Trump te horen die het eerste debat, eind september, uit zijn handen liet vallen. Hij sloeg zijpaden in om zijn gram uit te spreken met over met name genoemde journalisten en over de commissie die de debatten organiseert. Gisteren, tijdens een bijeenkomst met grenswachten, beschuldigde Trump de regering-Obama ervan dat die illegale buitenlanders binnenlaat zodat ze kunnen gaan stemmen.

Een voorteken van een wellevende en stabiel overkomende Trump was zijn belofte, gedaan aan een journaliste van de New York Post, dat hij niet gaat proberen Hillary Clinton te besmeuren met de affaires van Bill Clinton. In het vorige debat zei hij nog trots dat hij 'eigenlijk iets heel ergs over Hillary, tegen haar gezin had zullen zeggen, maar ik zei tegen mezelf: ik kan het niet'. Waarmee hij natuurlijk toch het gecompliceerde huwelijk van de Clintons in het spel had gebracht, iets wat medestanders in de dagen daarna expliciet maakten. In een e-mail schreef Trump: "Ik wil deze verkiezing winnen met mijn beleidsplannen voor de toekomst, niet het verleden van Bill Clinton. Banen, handel, een einde aan illegale immigratie, zorg voor veteranen en het versterken van onze krijgsmacht, dat is waar ik echt over wil praten."

Clinton staat voor

Dat zal Clinton vermoedelijk proberen te verstoren door zo vaak mogelijk aan te halen wat Trump over sommige van die onderwerpen aan schokkende dingen heeft gezegd, net zoals haar running mate Tim Kaine deed tijdens het debat afgelopen dinsdagavond met zijn tegenstrever in het Trump-kamp, Mike Pence. Kaine deed dat zo fanatiek dat hij het debat op stijlpunten verloor, maar de dag erna kon de campagne-organisatie van Clinton een video uitbrengen waarin alles waarvan Pence ontkende dat Trump het gezegd zou hebben, werden gevolgd door beelden van Trump die die dingen zei.

Niet altijd geven debatten de doorslag bij presidentsverkiezingen. Maar na Trumps optreden in het eerste debat, waar Clinton hem flink op stang wist te jagen, daalde hij meteen in de peilingen. Hij staat nu landelijk, gemiddeld over een flink aantal peilingen, ruim 4 procent achter op Clinton. Erger nog is dat hij nu op achterstand staat in een aantal belangrijke swing states, staten waar op 8 november de beslissing gaat vallen. Volgens twee recente peilingen is dat ook het beeld in Ohio, een grote staat waar Trump tot nu toe een sterke voorsprong had. Die trend valt vermoedelijk alleen nog om te buigen als Trump zelf morgenavond een indrukwekkende draai maakt.

Poetin uit de gratie, moslims misschien welkom

Donald Trump lijkt afscheid te willen nemen van twee standpunten waarop hij het meest wordt aangevallen. De Republikein sprak in het verleden een paar keer zijn respect uit voor de Russische president Vladimir Poetin, volgens hem een 'sterkere' leider dan Obama. Hillary Clinton en andere prominente Democraten schilderden dat af als bijna landverraad. Deze week betoonde Trump zich, in een toespraak in Nevada, ineens neutraal. "Geen liefde, geen haat. We zien wel hoe we met elkaar omgaan."

Ook zijn voorstel om de grenzen te sluiten voor alle moslims gaat misschien van tafel. Trump sprak de afgelopen maanden alleen nog over het weren van immigranten en bezoekers uit bepaalde landen en regio's. Trumps running mate Mike Pence zei donderdag dat het weren van moslims 'natuurlijk niet' de bedoeling is. Maar de oproep tot een moslimverbod stond gisteravond nog wel op Trumps website. Dat kan er op wijzen dat hij er niet echt van af wil.

Maar het kan ook over het hoofd gezien zijn; een gevolg van Trumps besluit zijn campagne-organisatie veel kleiner te houden dan gebruikelijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden