Welke regering bouwt Sint-Maarten weer op?

Ravage op het strand, aangericht door de orkaan IrmaBeeld ANP

Het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten gaat vandaag naar de stembus. Lukt het deze keer wel om de onder- en bovenwereld te scheiden?

Een 'feest voor de democratie' zal het vandaag niet worden op Sint-Maarten, met de herhaaldelijke waarschuwingen van justitie dat op stembusfraude een forse gevangenisstraf staat. Ook zal er streng worden gecontroleerd op het kopen van stemmen.

Afgelopen maanden al bleek dat het justitie menens is met de bestrijding van corruptie op het eiland. Zo werd Frans Richardson, de leider van de partij USP, vorige week van zijn bed gelicht omdat hij van corruptie wordt verdacht én het kopen van stemmen bij eerdere verkiezingen. Maar hij is twee dagen geleden weer vrijgelaten en kan dus gewoon met de parlementsverkiezingen meedoen.

Twee weken geleden werd bekend dat Christophe Emmanuel van de partij National Alliance als de vorige minister van infrastructuur elf percelen grond heeft weggegeven aan politieke vrienden. Hij zei daarop - zich van geen kwaad bewust - dat het weggeven van land door ministers altijd heeft plaatsgevonden op het eiland.

En dan is er nog de kwestie-Silvio Matser. De oud-politicus is zojuist tot acht maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het kopen van stemmen van gedetineerden in 2014. De directeur van de gevangenis gaf Matser destijds een lijst met tachtig stemgerechtigde gedetineerden, die elk 100 dollar kregen. Bij de uitslag in augustus 2014 bleek Matser opvallend veel stemmen te hebben gekregen in het kiesdistrict waar de gevangenis ligt. Daardoor kreeg hij als laatste op de kieslijst van zijn partij toch een zetel in het parlement.

Het parlement van Sint-Maarten (de Staten) telt vijftien zetels. Voor één zetel zijn slechts 1000 stemmen nodig. Hoewel het eiland met 45.000 inwoners veruit het kleinste land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is, ontvangen de parlementariërs 11.539 dollar per maand. Dat is veel meer dan politici in Nederland.

Noodhulp

De controle op verkiezingsfraude is momenteel weliswaar streng, maar het motief om stemmen te kopen, is ook extra aanwezig. Komend jaar komt er 550 miljoen euro aan noodhulp naar het eiland, en Nederland ziet in samenwerking met het IMF streng toe op een eerlijke inzet van die gelden. Maar een plek in het parlement kan kansen bieden de besluitvorming over de inzet van die gelden te beïnvloeden.

De verkiezingen van vandaag zijn een direct gevolg van de ingreep van Nederland na Irma. Premier William Marlin die direct na de orkaan dagen zoek was en daarna de voorwaarden voor noodhulp (voornamelijk controle door een onafhankelijke instantie) niet wilde accepteren, werd door Nederlands ingrijpen aan de kant gezet. Hij doet overigens weer vrolijk aan de nieuwe verkiezingen mee.

De bevolking van Sint-Maarten moet vandaag de keus maken met welke partijen zij de wederopbouw ter hand wil nemen. De nieuwe United Democrats waarin de Democratische Partij (DP) en de United People's Party (UP) zijn verenigd, worden getipt als de grootste kanshebber. Die coalitie hoopt zonder andere partijen een regering te vormen en politieke rust te brengen op Sint-Maarten. Dat mag ook wel na zeven kabinetten in acht jaar.

Verslaggever Niels Markus was eind 2017 op Sint-Maarten en maakte onder andere deze reportage: Sint-Maarten wacht tot de cruiseschepen weer komen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden