'Welke papa wil nou op school luizenmoeder zijn?'

Mannen willen meer zorgen, maar worden niet aangemoedigd

INTERVIEW | IRIS PRONK

Een vader geeft twee jaar lang computerles op de school van zijn kinderen. Als beloning ontvangt hij een briefje: "Hulpmoeder, bedankt!"

Directeur Joan Ferrier van E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, kent meer van dit soort voorbeelden. Wat te denken van een kraamhulp, die de vader van de baby na twee dagen vraagt: "Moet jij niet weer eens aan het werk?"

Mannen willen graag 'inhoud aan hun vaderschap geven', zegt Ferrier. Maar dat is lastig, als niemand hen daarin serieus lijkt te nemen. "Ze lopen tegen barrières aan."

Welke barrières dan?
"Kijk maar eens naar de tijdschriftenschappen in de supermarkt: die staan vol met bladen over moeders en kinderen. Scholen communiceren dat ze op zoek zijn naar luizenmoeders; daar voelen vaders zich toch niet door aangesproken?

Bij 'opvoeden' denken we in Nederland aan moeders en vrouwen, zeker bij kleinere kinderen. Die gedachte leeft breed, er is echt nog sprake van een moederschapscultuur."

Ook scholen, kinderopvang, jeugdzorg, kraamzorg en artsen negeren de vaders vaak, stelt u. Hoe komt dat?
"Door datzelfde moederschapsideaal. Ook zij zien de vrouwen als primaire opvoeders."

Vrouwen nemen toch ook het leeuwedeel van de opvoeding voor hun rekening?
"In de praktijk besteden vaders ongeveer 10 uur per week aan de zorg voor kinderen en moeders 23 uur. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat meer dan 90 procent van de ouders vindt dat de opvoeding een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. En vier van de tien vaders zeggen dat zij meer tijd aan de kinderen willen besteden. Je moet nú dus het ijzer smeden, want het is heet. We moeten de stereotypen zien te doorbreken. Vaders doen ertoe in de opvoeding."

Hebben mannen ondersteuning nodig bij de zorg voor kinderen?
"Ja, volgens de deskundigen die wij interviewden voor ons rapport 'Vaderschap 2.0' vragen mannen daar zelf om. Ze willen erkenning voor het feit dat ze vaders zijn en uiteraard dat zij ook iets met de opvoeding willen."

Hoe kunnen zij hun vaderrol beter invullen?
"Het helpt als opvoedondersteuners meer moeite doen om vaders binnen te krijgen. Als ze bijvoorbeeld in wachtkamers brochures speciaal voor mannen neerleggen. Of hen cursussen aanbieden om werk en zorg beter te combineren. Ze kunnen vaders ook informeren over wettelijke verlofregelingen, want daar blijken ze vaak niet van op de hoogte.

Het zou ook goed zijn als mannen 's avonds een afspraak kunnen maken op school, en niet alleen om één uur 's middags. Als scholen vragen wie er wil helpen bij een dagje sporten of hutten bouwen, dan steken vaders ook eerder hun vingers op."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden