Welke mug danst in de winter?

Kleine, tot negen millimeter lange, doorgaans licht gekleurde, niet-stekende muggen met lange slanke voelsprieten, vleugels, achterlijf en poten, vind ik nogal eens in huis. Het uiterlijk beantwoordt helemaal aan het muggentype, want alles is lang aan ze. Ze lijken op langpootmuggen, waaraan de wintermuggen nauw verwant zijn. Ze zijn veel kleiner, hun poten breken minder gemakkelijk af en hun vleugeladering is anders. Aan de lange, haarfijne antennen, die uit wel zestien leden bestaan, danken ze hun naam Trichocera, haarspriet. Vroeger heetten ze wetenschappelijk Petauristidae. Petaurista betekent koorddanser.

Trichocera zijn er het hele jaar door, maar pas in de winter vallen ze op. Volwassen muggen zijn actief van de herfst tot het voorjaar. Ze kunnen tegen hevige kou en voelen zich bij koel weer op hun best. Het zijn de bekende wintermuggen, die in zwermpjes dansen op mooie winterdagen. Dat in zwermpjes dansen doen meer muggen en meestal zijn het met name de mannetjes, zeker bij de wintermuggen. Ze trekken de aandacht, omdat juist in hun actieve periode weinig andere insecten te zien zijn, en dansende muggen in de winter verbazing wekken. De dooimug danst bij voorkeur boven ontdooide plekken. Ze geeft de voorkeur aan een donkere ondergrond. De sneeuwmug daarentegen danst juist boven een wit vlak, een sneeuwtapijt bijvoorbeeld, als dat voorhanden is. Ze behoren allebei tot verschillende soorten, overal gewoon in de wintermaanden.

De larven leven voornamelijk in herfst en lente in vochtige aarde, in rottende plantendelen, in gistende vloeistoffen, zwammen, kadavers en poep, in grotten bijvoorbeeld in de uitwerpselen van vleermuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden