Welke manche?

Dit weekend worden de halve finales van de MK-viertallen gespeeld in het NDC Den Hommel, Utrecht. De ene gaat tussen Modalfa (Bakkeren-Bertens, Nab-Paulissen en Brink-Van Prooijen) en De Lombard 1 (Ramondt-Westra, Drijver-Schollaardt, Muller-De Wijs), de andere tussen De Lombard 2 (Von Seida-Van Eijck en Michielsen-Verbeek) en Star (Brüggemann-H.Willemsens, Kelder-Winkel en Kruis-K.J.Willemsens). Door de opmerkelijke keuze van De Lombard 1 voor Modalfa (De Lombard 1 won de voorronden en mocht derhalve de tegenstander kiezen) zijn beide halve finales in ieder geval open wedstrijden.

Er worden vijf sets van 16 spellen gespeeld, op zaterdag drie, op zondag twee. Er is een leuke primeur. Beide wedstrijden worden live uitgezonden op BBO (via de site van de NBB kunt u worden doorgelinkt om dit programma te downloaden).

Ik weet niet wat uw eerste reactie is als u de dertien kaarten uit het mapje haalt, maar de vraag die op mijn lippen brandt, is altijd weer 'wordt het 3SA of vier hoog?'. Als ik dit aan gevorderde cursisten vertel, lachen ze een beetje meewarig. 'Wat een onzin, je gaat gewoon bieden en je ziet wel waar je uitkomt' of 'Elke eindcontract heeft toch evenveel kans om voor te komen???', is meestal de reactie. Eindelijk kan ik mijn gevoel onderbouwen met een tabel die in de afgelopen TBM stond. Er was statistisch onderzoek gedaan naar het aantal eindcontracten op het WK. Wat bleek?

Van alle mogelijke contracten nemen 3SA/4/4 samen bijna 50% voor hun rekening! Zo blijkt de kans op een rondpas 0,60%, de kans dat 1 het eindcontract wordt, is slechts 0,08%! Logisch ook, want er is altijd wel iemand die over 1 heen durft te gaan. De kans dat 7SA het eindcontract wordt is vergeleken daarmee een stuk hoger, 0,43%. Het eindcontract dat het minst voorkwam, zal niemand verbazen, 5SA, slechts 0,03%. Een ander staatje dat mijn stelling ondersteunt is het volgende:

U ziet dus dat manches veel vaker gespeeld worden dan deelscores.

Over naar mijn praktijk. Dit spel kwam voor in de MK-viertallen (zie diagram 1). Hoe zou u met de NZ-handen bieden?

Zuid zal wel met 1 openen (vijfkaart) en dan is voor noord direct de 5-3 schoppenfit ontdekt. Het meest voor de hand ligt dan om met 25 honneurpunten gezamenlijk naar 4 te gaan. Zoals u ziet, is dat een hopeloos contract, je mist op z'n minst twee hartenslagen, een troefslag en A. Omdat het spel slecht lag (troeven zitten 1-4) gingen de meeste leiders in 4 zelfs twee down. Zo kan het ook:

1) relay (vraagt nadere info)

2) 12-14, kan nog elke verdeling zijn

3) 10/11 punten, 3 krt

4) Poging, gebalanceerdZuid kon zijn hand aardig omschrijven: een gebalanceerde hand van circa 14 honneurpunten en een vijfkaart schoppen. Na dat bericht koos noord voor 3SA en zo werd niet 4, maar 3SA het verrassende eindcontract.

Ook 3SA is een kansarme manche, maar in ieder geval een stuk beter dan 4. Het spel liep fortuinlijk af voor de leider. West kwam uit met een kleine ruiten, de leider nam met de heer op tafel. Hij speelde een kleine schoppen en oost speelde ook klein. Omdat zuid oost liever niet aan slag had (oost kan door de harten heen spelen), legde zuid legde 7, die hield! Hierna kon de leider B na spelen voor de aas van west, waarna OW nog AH maakte, 3SA met een overslag gehaald!

Het kan natuurlijk ook andersom, dus een spel waar 4 hoog beter is dan 3SA. Dit spel kwam onlangs voor op onze clubavond (zie diagram 2). Stel je raapt deze westhand op:

A76 1096 A9742 H6

OW kwetsbaar, opent je partner 1. Rechts wordt 2 (zwakke twee) tussengeboden. Wat zou u bieden?

Het meest voor de hand ligt 2SA, eventueel 3. Toch lijkt me 2SA een dubieus bod. Stel dat partner Vx heeft, dan heb je een SA-contract toch liever in zijn hand, immers de schoppenstart komt dan naar hem toe in plaats van dat de schoppenstart door zijn vrouw heen gaat?

Uit de scorestaat bleek dat 3SA het vaakst gespeeld werd en dat liep niet goed af. Nu de ruiten 4-1 zaten, gingen de meeste leiders twee down (je kan er nog met één down vanaf komen door op V te snijden).

Ik koos voor een minder voor de hand liggend alternatief: ik gaf op 2 een negatief doublet! Hierna bood noord 3, partner - onwetend dat ik slecht een driekaart harten had - bood 4 en zuid nam uit met 4, die ik doubleerde.

Ondanks de 4-3 fit harten, is 4 een uitstekend contract en met dit zitsel onverwoestbaar. NZ hadden dus al een slechte score te pakken, maar het werd voor ons nog veel mooier.

Na de uitkomst van 10 veegden we eerst drie harten slagen op, daarna speelde oost klaver na voor de heer van west en klaveren na voor vrouw en aas van zuid. Zuid speelde nu troef, een rondje gedoken door west, weer troef nu genomen door west en oost gooide H bij om daarmee het bezit van de vrouw aan te geven! Inmiddels was de singleton ruiten bij zuid wel bekend, dus west speelde nu een kleine ruiten onder de aas uit voor de vrouw van oost, die klaveren naspeelde, getroefd met west laatste troefje. Vier down, 800, en een top voor OW.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden