Welke kant gaat de VVD op?

Fred Teeven, crimefighter en oud-kamerlid voor Leefbaar Nederland, staat op de vijfde plaats van de VVD. Voor welk justitiebeleid kiezen de liberalen met straatvechter Teeven?

Voor zijn overstap naar Leefbaar Nederland stemde Teeven jarenlang VVD. De bekende officier van justitie was vooral gecharmeerd van de law-and-order-mentaliteit. Totdat VVD-minister Korthals bolletjesslikkers op Schiphol vanwege celgebrek vrijliet. „Dat laat-maar-waaien-gedoe vind ik onverantwoordelijk”, zei Teeven. Een maand later meldde hij zich bij Leefbaar Nederland aan.

Kort daarop werd hij zelfs lijsttrekker voor de verkiezingen in 2002. Fortuyn was afgezet en voorzitter Jan Nagel zag in Teeven, die met zaken tegen de Hakkelaar en Bouterse landelijke bekendheid verwierf, een geschikte opvolger. Dat had Nagel fout gezien. Dat bleek al bij het congres dat hem als lijsttrekker aanwees. Waar Fortuyn met een spetterende show de zaal plat had gekregen, oogstte Teeven lauw applaus.

In de tijd dat het praatprogramma ’Barend & Van Dorp’ het succes van politici kon maken en breken, maakte ook een bloednerveuze Teeven daar zijn opwachting. Tot grote hilariteit van de andere tafelgenoten dacht hij dat met de ’vaste boekenprijs’ een literaire prijs werd bedoeld. Hij haalde twee zetels.

Als kamerlid viel Teeven niet tegen. Hij sprak alleen maar over justitiezaken en sloeg geen slecht figuur. Een van zijn wapenfeiten was de uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen voor agenten.

Teeven, afkomstig uit een arbeidersgezin, kwam deze week op een verrassend hoge plek op de VVD-lijst terecht. Na zijn pijnlijke vertrek bij Leefbaar – het bestuur vond hem niet charismatisch en koos Emiel Ratelband als lijsttrekker – had hij van de VVD-top al een uitnodiging gekregen om ooit voor die partij in de Kamer te komen.

Daarbij komt dat Teeven bij zijn sollicitatie voor de VVD-kandidatencommissie een dijk van een verhaal had, dat duidelijk beter was dan dat van Docters van Leeuwen, de andere justitietopper die de fractie zou versterken. Deze concludeerde daaruit dat de toekomstige VVD op justitieterrein een hard beleid wil voeren.

Dat is niet geheel zonder grond. Als officier ging Teeven deals met zware criminelen niet uit de weg als hij daarmee andere criminelen weer achter slot en grendel kreeg. Met zijn methoden, die tegen het ontoelaatbare aan zaten, kwam hij regelmatig met de politiek in aanvaring.

Maar ook maakte hij zijn naam als pitbull in zijn tijd bij Leefbaar Nederland waar. Hij pleitte voor minimumstraffen en met het gedogen van criminaliteit moest het afgelopen zijn. Vooral veelplegers moesten zwaardere straffen krijgen. „De draaideur gaat op slot en de sleutel gooien we dan voor een tijdje weg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden