Welke invloed heeft de affaire-Verheijen op de VVD?

Verslaggever Wilfried van der Bles:
Verslaggever Wilfried van der Bles: "Ik kan wel een paar blunderende VVD'ers herinneren bij wie de hand niet boven het hoofd werd gehouden toen ze de fout in gingen"Beeld ANP

VVD-Kamerlid Mark Verheijen kwam al in opspraak vanwege zijn declaratiegedrag en zit sinds gisteren onbetaald thuis nu er aangifte tegen hem is gedaan wegens corruptie. Welke invloed zal dit hebben op de verkiezingsuitslag van de VVD?  "Hij was een aanstormend talent", vertelt parlementair verslaggever Wilfried van der Bles.

Verheijen blundert terwijl de verkiezingen voor de deur staan. Loopt dit slecht af voor de VVD?
"Dat is niet zo makkelijk te voorspellen. Het geheugen van de kiezer is kort en de verkiezingen zijn pas over vier weken. Op de korte termijn is deze affaire wel schadelijk voor Rutte en Zijlstra, die de zaak bagatelliseerden. Dat is pijnlijk, nu Verheijen zichzelf op non-actief heeft gesteld. Rutte en Zijlstra slaan nu een modderfiguur. Maar ik weet absoluut niet welke electorale impact dit gaat hebben.

Hoe zullen andere partijen reageren?
"Dit is natuurlijk wel koren op de molen van andere partijen. De VVD stelt hoge eisen aan uitkeringsgerechtigden en is zelfs voor hoge boetes als iemand per ongeluk in de fout is gegaan. Maar nu haar eigen leden in de fout gaan, reageert de partij lankmoedig. Dat zal de liberalen zeker worden ingewreven. Of kiezers zich er ook veel aan gelegen zullen laten, weet ik niet. Die vallen niet bepaald in dezelfde doelgroep als uitkeringsgerechtigden."

Heeft Verheijen genoeg steun om dit te overleven?
"Een affaire hoeft je bij verkiezingen niet de kop te kosten. Ex-VVD'er Jos van Rey kwam, ondanks dat hij verdacht werd van corruptie, met zijn nieuwe partij als grote winnaar uit de bus bij de verkiezingen in Roermond. Hij was dan ook een lokale trots en een gevierd en gewaardeerd man. Mark Verheijen is misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar hij was binnen de partij wel de coming man, een aanstormend talent. Hij zou het ver brengen, dachten mensen."

"De steun die Verheijen deze week kreeg van Rutte en Zijlstra is dan ook veelzeggend. Ik kan me wel een paar blunderende VVD'ers herinneren bij wie de hand niet boven het hoofd werd gehouden toen ze de fout in gingen. VVD-Kamerlid Johan Houwers moest vertrekken, toen hij ervan werd verdacht dat hij had gelogen over zijn inkomsten bij het aanvragen van een hypotheek. En ook VVD'er Matthijs Huizing werd niet tegengehouden toen hij vertrok uit de Kamer, omdat hij een paar keer met een borrel te veel achter het stuur was gekropen."

Verheijen kan in de toekomst nog van waarde zijn?
"Vooropgesteld dat Verheijen deze affaire overleeft, zou je kunnen zeggen dat Mark Verheijen in de toekomst van meer waarde voor de VVD kan zijn dan dat hij nu aan schade kan berokkenen. Vergeet niet: Verheijen was waarnemend voorzitter van de partij, op jonge leeftijd al. Hij heeft een groot netwerk binnen de VVD. Maar ik schat de kans dat hij dit overleeft niet groot in."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden