Welke gemeente wil de Sint nog welkom heten?

Sinterklaas en zijn Pieten komen met Pakjesboot 12 aan in de haven van Dokkum. Beeld ANP
Sinterklaas en zijn Pieten komen met Pakjesboot 12 aan in de haven van Dokkum.Beeld ANP

De Sinterklaasintocht is verworden van kinderfeest tot politiek heet hangijzer. Doet een gemeente er goed aan de landelijke intocht op zich te nemen?

De publieke omroep moest even met hem leuren, maar Sinterklaas lijkt nu toch welkom te zijn in Nederland. Waren er in voorgaande jaren genoeg steden of dorpen die de Sint en zijn gevolg welkom wilden heten – er werden volgens de NTR zelfs ‘meerjarige lobby's’ voor georganiseerd – dit jaar meldde zich tot begin maart geen enkele gemeente.

Naar de reden wil de NTR slechts raden. Duidelijk is in ieder geval dat het feest sinds de discussie over de kleur van Piet gevoelig ligt. Vorig jaar werd de snelweg bij Dokkum geblokkeerd, het jaar daarvoor moest de politie 150 activisten tegenhouden bij Maassluis. In 2014 waren in Gouda opstootjes tijdens de intocht.

Maar, na de dreiging van de NTR dat er een 'einde zou komen aan deze 66-jarige nationale televisie traditie' werd de omroep gisteren naar eigen zeggen toch 'overstelpt' met aanmeldingen.

Is het nog verstandig voor een gemeente om de Sinterklaasoptocht te organiseren?

JA

Een Sinterklaasintocht levert naamsbekendheid op voor een stad of dorp, zegt city marketeer Eduard Dirkzwager. Hij adviseert plaatsen over een marketingstrategie. “Mensen maken miljoenen daguitjes en daar wil je tussen zitten”, zegt hij. Een intocht inclusief blijde kindergezichtjes en vrolijke fratsen levert prachtige plaatjes op. “Dan denken ze de zaterdag daarop misschien toch ineens: ‘Zullen we daar eens heengaan, daar was de Sint ook’.”

Gemeenten zijn bereid veel geld uit te geven om hun stad op de kaart te zetten. De politieserie 'Flikken Maastricht' bijvoorbeeld wordt gefaciliteerd en gesubsidieerd door de gemeente Maastricht. Als de publieke omroep je stad filmt omdat de Sint er doorheen struint, heb je vergelijkbare beelden voor een fractie van de kosten.

De heisa over de intocht kan bovendien een mooie kans zijn, zegt Dirkzwager. “Als het allemaal wel goed gaat, kan een burgemeester zich hiermee profileren als leider.” De marketingman komt nu echt op stoom: “Als je dit goed doet, in overleg met belangengroepen en de politie, kun je een making of maken. Dat je bijvoorbeeld vijf keer een soort persconferentie organiseert over hoe je dit aanpakt.”

Een ambitieuze burgemeester kan hier iets moois mee, wil hij maar zeggen. De burgemeester die een ouderwets gezellige optocht weet te organiseren, is de held van het land.

NEE

Een Sinterklaasoptocht is een enorm risico. De kleur van de Pieten kan helemaal mis zijn, de kleding van de Spaanse edelmannen ook. Een kameel tijdens de optocht is volgens de Partij voor de Dieren dierenmishandeling en ook een Marokkaanse drumband hield vorig jaar de gemoederen bezig.

De hoog opgelopen spanningen kunnen een gevaar vormen voor de openbare orde. Lukt het niet om die in de hand te houden, zoals in Dokkum vorig jaar, dan heeft de burgemeester een probleem. “Als het niet goed gaat, kan een burgemeester politiek beschadigd raken”, aldus de city marketeer.

Daar komt de afweging bij dat kinderen het misschien wel veel leuker vinden, een Sint zonder de toeters en bellen van een landelijke intocht. Dirkzwager: “Je kunt ook zeggen: ‘we houden het gezellig onder elkaar’.”

De kosten voor een Sinterklaasoptocht kunnen bovendien flink oplopen. De intocht in Dokkum vorig jaar kostte 590.000 euro, 115.000 euro meer dan begroot. Dat kwam doordat er in de begroting geen rekening was gehouden met extra werk voor ambtenaren, omdat de vaargeul moest worden uitgebaggerd voor de pakjesboot en omdat er meer geld werd uitgegeven aan veiligheid en mobiliteit dan was bedacht.

Ook de gemeente Maassluis, die de Sint in 2016 verwelkomde, heeft meer uitgegeven aan de intocht dan begroot. Om de veiligheid te garanderen gaf de gemeente 47.000 euro uit aan agenten, hekwerk, beveiliging, communicatie en verkeersregelaars. Er was meer politie nodig dan bij een risicowedstrijd van een grote voetbalclub, schrijft de gemeente in een evaluatie. Bovenop dat bedrag komt de 360.500 euro voor het evenement zelf. Dat was tienduizend euro meer dan begroot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden