Welke experts gaan naar het rampgebied?

Veel landen sturen onderzoekers en hulpverleners naar Oekraïne, zoals crash-deskundigen, forensisch experts en identificatieteams

Minister Timmermans keerde zaterdagavond terug uit Oekraïne waar hij probeerde onbelemmerde en veilige toegang van onderzoekers en hulpdiensten tot het rampgebied te bewerkstelligen. Welke organisaties staan in Oost-Oekraïne klaar om het gebied te betreden waar vlucht MH 17 donderdagmiddag neerstortte, of om elders slachtoffers te identificeren?

Oekraïense hulpverleners en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) waren donderdag snel ter plaatse. De OVSE, een organisatie voor militaire zaken, veiligheid en conflictbeheersing, was al in de regio waar een oorlog woedt. De dertig waarnemers van de OVSE waren al een paar keer op de rampplek maar voelden zich daar tegengewerkt en bedreigd door de separatisten. De OVSE meldde zaterdag in een verklaring dat "sommige pro-Russische militanten op de plek van de ramp zichtbaar onder invloed en agressief zijn".

Sinds vrijdag wacht een groot Maleisisch team van 62 hulpverleners op het sein aan het werk te kunnen. Het gaat daarbij om reddingswerkers, onderzoekers en beveiligers.

Minister Timmermans reisde vrijdag naar Oekraïne met teams van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO). De drie vertegenwoordigers van de Onderzoeksraad gaan deel uitmaken van een internationaal onderzoeksteam, dat zich zal concentreren op de oorzaak - het uitlezen van de zwarte dozen - en het verloop van de ramp. LTFO, met acht man afgereisd, is een team van de Nederlandse politie en partners, waarin de deskundigheid op het gebied van forensische opsporing en slachtofferidentificatie is gebundeld.

Namens Groot-Brittannië is er een zeskoppig team van specialisten op het gebied van luchtvaartongelukken. Naast dat groepje stuurde premier Cameron ook extra personeel naar het consulaat in Oekraïne. Dat zal samen met Britse agenten gaan helpen bij de identificatie van de slachtoffers en daarnaast het vervoer van de lichamen naar huis ondersteunen.

Duitsland stuurde twee identificatie-experts van het 'Bundeskriminalamt' naar Kiev. Zij zullen het Nederlandse team en de experts van het Internationale Rode Kruis (ICRC) bijstaan bij de berging en het identificeren van de slachtoffers.

President Obama liet medewerkers van de FBI en de Amerikaanse nationale veiligheidsraad naar het rampgebied afreizen, voor een 'adviserende rol' in het onderzoek. Ook de organisatie voor de burgerluchtvaart van de Verenigde Naties (Icao) meldt zich om mee te helpen.

Gisteren arriveerden teams van de internationale politieorganisatie Interpol en haar Europese evenknie Europol om te helpen bij de identificatie van de slachtoffers. Het Interpol-team wordt bijgestaan door een expert van de ICMP, de organisatie die is opgericht om de slachtoffers van de genocide na de val van Srebrenica te identificeren. Interpol wijst erop dat slachtoffers van rampen vaak niet meer herkenbaar zijn. De experts werken daarom met behulp van vingerafdrukken, dna-onderzoek en gegevens van tandartsen.

undefined

Nog onduidelijkheid over de zwarte dozen

Over het lot van de zwarte dozen uit de neergestorte Boeing 777, met daarop de vluchtgegevens, bestaat nog altijd veel onzekerheid. Separatisten zouden donderdag de eerste doos (in werkelijkheid oranje) hebben gevonden, en vrijdag de tweede. Er zijn inmiddels ook beelden opgedoken van in ieder geval één doos.

De Oekraïense autoriteiten melden dat ze geen officiële informatie hebben over de locatie van de dozen. Zij vrezen dat rebellen ze willen vernietigen of er in ieder geval mee willen knoeien, al dan niet op Russisch grondgebied. De separatisten zelf ontkennen dat. Rebellenleider Aleksander Borodaj beloofde gisteren de dozen te zullen overdragen aan een internationaal onderzoeksteam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden