Welke CDA'ers keren zich tegen de rechtse coalitie?

Binnen het CDA laten tegenstanders van samenwerking met de PVV zich steeds luider horen. Vervelend voor de partijleiding die deelname aan een rechts kabinet eerst langs het eigen partijcongres moet loodsen.

Waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker beloofde na de verkiezingsnederlaag het congres het laatste woord te geven over deelname aan een coalitie. “De partij wil sterk betrokken zijn bij dit type zaken en leden willen op cruciale moment ja of nee kunnen zeggen,” zei Bleker.

Vraag is: naar wie luisteren die leden? Naar de partijtop of het kader van weleer? Enkele namen uit het CDA-verzet:

 • Oud-minister Bert de Vries
 • Oud-premier Dries van Agt
 • Oud-fractievoorzitter Willem Aantjes
 • Oud-minister en eurocommissaris Hans van den Broek
 • Oud-minister van Buitenlandse Zaken Peter Kooijmans
 • Oud wethouder in Rotterdam Leonard Geluk
 • Oud-eurocommissaris Frans Andriessen
 • Oud-parlementariër Hannie van Leeuwen
 • Oud-senator Tineke Lodders
 • Senator Rob van Beeten
 • Oud-voorzitter CNV Doekle Terpstra
 • Oud-voorzitter CNV Rene Paas
 • Oud-europarlementariër Arie Oostlander

Een van de grootste tegenstanders van samenwerking met de PVV is Doekle Terpstra. In 2008 lanceerde hij Benoemen en bouwen om de verWildering van Nederland tegen te gaan. Terpstra heeft aangegeven zijn lidmaatschap op te zeggen mocht het CDA met de PVV gaan samenwerken.

Of Bert de Vries zijn lidmaatschap handhaaft, mag ook betwijfeld worden. "Daar wil ik nog geen uitspraak over doen," zei hij dit weekend. De Vries is zwaar aangeslagen door het akkoord. Het steekt hem vooral dat de PVV de islam ongezouten mag blijven aanvallen en dat het CDA en de VVD dit 'verschil van inzicht over de islam' accepteren."Het heeft me buitengewoon onaangenaam verrast dat mijn partij het aanvaardbaar vindt samen te gaan werken met een partij die een van de grote wereldgodsdiensten niet erkent als een godsdienst." Wilders ziet de islam als een politieke ideologie.

De Vries zal het verzet binnen het CDA niet gaan leiden. "Ik heb heldere opvattingen over samenwerking met de PVV, maar ik denk dat binnen de partij meer mensen rondlopen met dergelijke opvattingen."

Voormalig minister Hans van den Broek liet dit weekend eveneens weten niet staan te juichen bij het vooruitzicht op een rechts kabinet. Eerder steunde Van den Broek partijprominent Anton Zijderveld die zijn lidmaatschap opzegde omdat het CDA te weinig afstand nam van de ‘islamofobe’ PVV.

Dries van Agt liet vorig jaar al weinig aan de verbeelding over. “Dat (de PVV, red) is een verwerpelijke partij. We buigen niet voor ultrarechts.”

Willem Aantjes heeft bij de laatste verkiezingen al niet meer op zijn partij gestemd omdat het CDA de PVV bij voorbaat niet uitsloot.

Aan het rijtje tegenstanders kan ook oud-premier en huidig informateur Ruud Lubbers worden gevoegd. Hij zou het campagneteam van het CDA bij de afgelopen verkiezingen sterk onder druk hebben gezet geen strategisch pact met de PVV te sluiten.

Wat opvalt is dat het vooral de oud-politici zijn die zich tegen de PVV keren. Deels is dat te verklaren uit hun positie. Zij dragen geen politieke verantwoordelijkheid meer en kunnen vrijuit spreken. Anderzijds lijkt het er op dat zich binnen het CDA een generatieconflict afspeelt. Zo zijn de jongeren binnen het CDA weliswaar kritisch, maar wel bereid zaken te doen met Wilders.

Ook de achterban heeft minder problemen met de PVV. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek zondag dat 78 procent van de CDA-aanhang een rechts kabinet steunt. Uit dergelijke percentages zal de CDA-top moed putten voor het congres dat over deelname aan Rutte I moet stemmen.

]]>

]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden