Welke Boxmeerder slaapt in bed Van Gogh?

Slaapkamer | Het bed waarin Vincent van Gogh sliep in Arles, is misschien bewaard gebleven, zegt een Britse onderzoeker.

'De slaapkamer' is een van zijn beroemdste schilderijen. Geschilderd in zijn Gele Huis in het Franse Arles, enkele jaren voor zijn dood in 1890. Het gaf een zeldzaam inkijkje in zijn interieur. Er stonden twee stoelen, een bruin bijzettafeltje en een bed. Kunsthistorici gingen er altijd van uit dat het meubilair verdwenen was, maar een Britse onderzoeker ontdekte dat het bed nog in omloop kan zijn. In het Brabantse Boxmeer, om precies te zijn.

De Brit Martin Bailey schrijft erover in zijn nieuwe boek over Van Gogh, 'Studio of the South', over zijn tijd in de Franse Provence. Het is al het derde boek dat de Van Gogh-kenner over de Nederlandse schilder schrijft. "Tijdens de research voor mijn boek in het archief van het Van Gogh Museum in Amsterdam stuitte ik op een briefje uit 1937, geschreven door de neef van Vincent, Vincent Willem, die ingenieur was. De brief was gericht aan de curator van een museum in Arles. Vincent Willem schreef dat hij het bed van Van Gogh in bezit had en als ze ooit een museum zouden openen in het oude huis van Vincent, het Gele Huis, dat ze het bed mochten lenen." Dat het bed na de dood van Vincent uiteindelijk bij zijn familie in Laren terecht was gekomen, was niet bekend bij Van Gogh-experts.

Vincent van Gogh verbleef een jaar in Arles, in 1888, twee jaar voor hij zelfmoord pleegde. In die periode schilderde hij enkele van zijn beroemdste werken, waaronder 'De Zonnebloemen' en 'De slaapkamer'. In een brief aan zijn broer Theo schreef hij: 'De mooiste schilderijen zijn die waar ik van droom terwijl ik een pijp rook in bed'. Van Gogh leidde een nomadenbestaan, zonder veel geld en bezit. "Dat maakte zijn meubilair zo interessant. Het Gele Huis in Arles was zijn eerste echte huis."

Ook keerde hij terug naar het bed toen hij in een bordeel een stuk van zijn oor had afgesneden. "Hevig bloedend kwam hij thuis en ging hij in het bed liggen, waar hij de volgende ochtend werd gevonden. Er kleeft ook een tragische geschiedenis aan", zegt Bailey.

Dat maakte het voor Bailey zo belangrijk de zoektocht naar het beroemde bed voort te zetten. De zoon van ingenieur Vincent Willem, Johan van Gogh, is nog in leven. Hij is inmiddels 94 en beter bekend als de vader van filmregisseur Theo van Gogh. Hij bleek zich het bed nog goed te herinneren. "Ik ben bij hem geweest en hij zei me dat het bed geschonken was aan een liefdadigheidsproject vlak na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de inwoners van Laren meubels stuurden naar Boxmeer, waar veel mensen hun bezit waren kwijtgeraakt", vertelt Bailey.

Historicus Teun Koetsier bevestigde het verhaal van Johan van Gogh aan Bailey met enkele foto's van de hulpactie. 'Laren helpt Boxmeer', staat op een vrachtwagen waarin het bed van Vincent geplaatst is. "Dat maakte de puzzel compleet. De intrigerende vraag is alleen: waar is het nu?"

Niemand in Boxmeer wist dat het bed zo'n beroemde eigenaar heeft gehad. Daarom zal het van veel geluk en toeval afhangen of het nog wordt teruggevonden. "Het bed is afkomstig uit misschien wel de beroemdste slaapkamer in de kunstgeschiedenis. Daarom ben ik zo gefascineerd erachter te komen hoe het er in werkelijkheid uitziet. Dat leert ons weer meer over Vincent van Gogh. Het zou best kunnen dat het is weggegooid, maar misschien staat het nog ergens. Het zou geweldig zijn als het op zou duiken", zegt Bailey.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden