null Beeld

ColumnLoethe Olthuis

Welke boom kies je: een met kluit of met blote wortels?

Loethe Olthuis

Vorige week gingen we op zoek naar de ideale boom. Heb je die gevonden? Dan heb je de keuze: een boom met ‘blote’ wortels, met kluit, of in een container. Dit is ook de prijsvolgorde, blote ­bomen zijn het voordeligst. Bovendien zijn ze licht en gemakkelijk te hanteren. Een blote boom moet je wel zo snel mogelijk na aankoop planten, anders kunnen de wortels uitdrogen. Plant bomen het liefst nu, in ­november, voor de vorst. Extra voordeel is dat de grond door de milde herfst nog lekker warm is.

Je kunt ook bomen met kluit kopen, dan zitten de wortels in een jute zak of metalen net. Kluitbomen zijn beter bestand tegen de ‘overplantschok’ dan blote bomen, maar ze zijn duurder en veel zwaarder. Plant ze ook in november of anders in het vroege voorjaar, net na de vorst. Verder heb je container­bomen, bomen in potten, meestal de wat bijzondere soorten.

Tip

Als je (redelijk) volwassen bomen plant, hebben ze een steunpaal nodig. Zet eerst de steunpaal neer en daarna de boom, anders loop je het risico dat je de paal door de wortels slaat.

Rondgedraaide wortels

Containerbomen zijn ook flink duurder, maar bomen gaan heel lang mee, dus laat dat je niet tegenhouden. Check altijd de wortels van containerbomen door de kluit uit de pot te tillen. Als de wortels helemaal zijn rondgedraaid in de pot, heeft de boom te lang in de container gestaan en doet hij het waarschijnlijk nooit echt goed in de volle grond.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Een bijzonder soort container is de ‘air-pot’. Doordat de pot luchtgaten heeft, draaien de wortels niet meer rond en vormen zulke bomen een goed dicht wortelstelsel, waardoor de kans dat ze overleven nog groter wordt. Containerbomen kun je in principe het hele jaar door planten, behalve als het vriest, maar november of maart blijven de beste periodes. Let er trouwens bij elke boom op dat de omvang van de kroon klopt met de grootte van de wortels. Een boom met een grote bladerdos en een ielig wortelstelsel gaat het vaak niet redden, hak dus nooit wortels af.

Tip

Vraag bij vrienden en kennissen met een tuin of zij misschien spontane boomzaailingen hebben die ze toch kwijt willen.

Véél water tot het plantgat modderig wordt

Hoe plant je een boom? Het planten zelf is niet ingewikkeld, maar kost wel wat werk. Verwijder de container, jute zak of het net. Graaf een flinke kuil, waar de wortels en de boom gemakkelijk in passen, maar zet ’m niet dieper dan hij in de pot of grond stond (dat kun je ook zien aan blote wortels). Laat de boom zakken, vul het gat op, stamp wat aan. Ook al regent het: geef water, véél water tot het plantgat modderig wordt. Herhaal dat minstens een paar dagen. En ten slotte: praat tegen je boom!

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden