Publieksverkiezing

Welk natuurgebied is het mooiste? Saba wint vast niet

'Met 877 meter hoogte is de Mount Scenery op Saba de hoogste plek in het Koninkrijk der Nederlanden. In het tropische woud op de rug van de berg groeien met mos beladen bergmahoniebomen, bromelia's, levermossen, epifyten, zeldzame orchideeën en andere bloeiende planten' Beeld ANP
'Met 877 meter hoogte is de Mount Scenery op Saba de hoogste plek in het Koninkrijk der Nederlanden. In het tropische woud op de rug van de berg groeien met mos beladen bergmahoniebomen, bromelia's, levermossen, epifyten, zeldzame orchideeën en andere bloeiende planten'Beeld ANP

Dertien mooie Nederlandse natuurgebieden dingen nog tot maandagmiddag om 1 uur naar de begeerde titel van de Mooiste. Het publiek kiest, maar hoe al die stemmen worden gewogen, is onduidelijk.

Op de site van de publieksverkiezing staat geen letter over de procedure ná het sluiten van verkiezing. Ook het verkiezingsreglement, gepubliceerd in de Staatscourant, rept niet over de uiteindelijke selectie. De genomineerde natuurgebieden weten zelf evenmin hoe de stemmen worden gewogen.

"We hebben er wel naar geïnformeerd bij het ministerie van economische zaken dat de verkiezing organiseert. Maar we kregen geen antwoord'', zegt Wim Drossaert, algemeen directeur van waterleidingbedrijf Dunea en één van de initiatiefnemers van het nieuwe nationale park Hollandse Duinen. "Economische Zaken bepaalt de spelregels.''

Maar hij wil niet klagen: "Voor ons is van belang dat deze verkiezing de kans biedt mensen bewust te maken van de noodzaak het duingebied te beschermen. Het is ten slotte ook de plek waar wij drinkwater maken.'' Er staat voor de drie winnaars, die maandagavond in het tv-programma DWDD bekend worden, een bonus van 300.000 euro elk op het spel én internationale toeristische promotie.

'Wij gaan winnen'

Het ministerie gaat de stemmen op de dertien kanshebbers dus niet wegen. Iedere stem telt. "We hanteren geen wegingsfactor'', zegt Florette Tiemersma van het ministerie van economische zaken desgevraagd. "De genomineerde die het beste in staat is de achterban te mobiliseren, heeft een voorsprong'', zegt zij.

De verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland verloopt als de belspelletjes op televisie: wie de meeste sms'jes krijgt, wint. Maar is de winnaar ook de beste, de mooiste?

"Geen twijfel over: wij gaan winnen'', zei de Haagse wethouder Boudewijn Revis, afgelopen maand bij de feestelijke presentatie van de Hollandse Duinen, een nieuw Randstadpark tussen Hoek van Holland en Zandvoort. "Wij gaan winnen, want in onze regio wonen veel meer mensen dan op de Veluwe en in de Waddenzee'', zei de wethouder. De nationale parken De Veluwe en Het Nederlandse Waddengebied zijn ook genomineerd. De wethouder bedoelde het waarschijnlijk gekscherend, maar zijn voorspelling kon wel eens uitkomen.

Edelherten op de Hoge Veluwe Beeld ANP
Edelherten op de Hoge VeluweBeeld ANP

Een kansloos tropisch woud

Het natuurpark in de meest ver weg gelegen Nederlandse gemeente Saba, met een bevolking van krap 2000 zielen, lijkt bij voorbaat kansloos. Tenzij de vakjury onder leiding van Pieter van Vollenhove gebruik maakt van de mogelijkheid om na de uitslag van de verkiezing nog een vierde winnaar aan te wijzen, en dan kiest voor Saba.

Saba dingt met het Saba Marine Park mee. Met 877 meter hoogte is de Mount Scenery op Saba de hoogste plek in het Koninkrijk der Nederlanden. In het tropische woud op de rug van de berg groeien met mos beladen bergmahoniebomen, bromelia's, levermossen, epifyten, zeldzame orchideeën en andere bloeiende planten. In de omliggende zee groeien onderzeese rotsnaalden die begroeid zijn met koralen en kleurrijke sponzen. Het gebied geldt als één van de meest biodiverse ecosystemen op aarde. Kansloos, want zo veel bezoekers zijn er niet naar dit overzeese Caribische gebied, dus het aantal stemmen zal beperkt zijn.

Deelnemen is belangrijker dan winnen

"Geen idee hoe de stemmen worden verwerkt", zegt ook Hendrik Oosterveld, voorzitter van het overlegorgaan Drentsche Aa. Het nationale park in Drenthe dingt mee. "Ik vind het al heel mooi dat wij genomineerd zijn door de vakjury. We willen natuurlijk ook winnen. Die drie ton kunnen we goed gebruiken."

"Ik weet het niet'', antwoordt Ine van Huet, campagneleider van het Grenspark Limburg, ook genomineerd, op de vraag of ze weet hoe de stemmen worden verwerkt door Economische Zaken. "Ik ga er van uit dat het goed doordacht is. Maar, ongeacht, de uitslag, vind ik dat wij nu al gewonnen hebben. Ook als we niet winnen, gaan wij met elkaar verder om hier één groot Limburgse Grenspark te maken.''

Het ministerie vindt dat bij de verkiezing er 'een gelijk speelveld is voor alle dertien genomineerden', aldus woordvoerder Marian Bestelink. ,,Zij krijgen evenredig de mogelijkheid om zich bijvoorbeeld via de website van de publieksverkiezing te promoten en krijgen evenredig ondersteuning in hun eigen campagne.''

Nationaal beek-en esdorpenlandschap Drentsche Aa in de gemeente Schipborg. Beeld ANP
Nationaal beek-en esdorpenlandschap Drentsche Aa in de gemeente Schipborg.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden