Plein 2

Welk Kamerlid verdient een borstbeeld?

De beelden, toen nog in de hal van het Kamergebouw. Beeld ANP, Bart Maat
De beelden, toen nog in de hal van het Kamergebouw.Beeld ANP, Bart Maat

Vaste bezoekers van de Tweede Kamer kennen de beeldengalerij in de hal van het gebouw. Het valt nogal op, achttien wit marmeren bustes op een rij. Met politiek heeft het gezelschap weinig te maken.

Redactie Trouw

De Kamer heeft ‘sinds jaar en dag de bestendige beleidslijn’ dat in het gebouw ‘geen andere bustes, standbeelden en dergelijke worden geplaatst dan van gerenommeerde Nederlandse politici en eventueel van Nederlandse staatshoofden’. De beeldengalerij in de Statenpassage in de uitzondering op die regel.

De bustes zijn er in het jaar 2000 neergezet. Van een scherpe selectie was geen sprake. Wat op dat moment beschikbaar was en enigszins paste in het rijtje, werd vanuit depots van musea op transport gezet richting Den Haag. Op de site van de Tweede Kamer valt te lezen: ‘De beelden hebben met elkaar gemeen dat ze uit wit marmer zijn gebeeldhouwd’. Daar is alles mee gezegd.

Nou vooruit, er zit wel degelijk een vleugje politiek aan de beeldengalerij. Thorbecke (bekend van de grondwetsherziening van 1848) is een van de achttien. Net als koningin Wilhelmina. Maar waarom schilder Johannes Bosboom een plek heeft in het Kamergebouw is niet geheel duidelijk. Dat geldt ook voor internist Pieter Klazes Pel en dichter Joost van den Vondel.

Wisselingen

In de loop der jaren zijn er enkele wisselingen geweest. Zo schrok SP’er Ronald van Raak zich in de zomer van 2003 een ongeluk toen hij op een van de sokkels de buste van Gerardus Bolland zag. Bolland was, aldus Van Raak, ‘een antidemocraat en antisemiet’. Er kwam een onderzoekje naar de filosoof, waarna Kamervoorzitter Frans Weisglas besloot het beeld terug te sturen naar het museum.

Om onduidelijke redenen zijn op enig moment ook zeeheld Michiel de Ruyter en rijksbouwmeester Pierre Cuypers uit de galerij verdwenen.

Inmiddels zijn de achttien bustes niet meer te zien. Ze hebben plaats moeten maken voor de tentoonstelling ‘Ik vier mijn stem!’ over honderd jaar algemeen kiesrecht. Of ze ooit nog terugkeren is, gezien de naderende verbouwing van het Binnenhof, onzeker. De huidige Kamervoorzitter, Khadija Arib, beraadt zich nog.

Gemiste kans

Wie zich de afgelopen jaren heeft verbaasd over, en wellicht zelfs geërgerd aan de selectie beelden, is Willem Hendrik de Beaufort. Hij kwam in 1966 in dienst van de Kamer en vervulde tussen 1993 en 2004 de functie van griffier. In die periode was De Beaufort de rechterhand van de Kamervoorzitters Deetman, Bukman, Van Nieuwenhoven en Weisglas. Zijn halve leven ligt op het Binnenhof.

De beeldengalerij is wat hem betreft een klassiek geval van gemiste kans. Want waarom staan daar niet de bustes van grootheden die wél iets met het parlement te maken hebben? De Beaufort doet graag een eerste aanzet. Hij is niet op zoek naar politici die al een plek in de geschiedenisboeken hebben. Dus geen partijleiders of andere prominenten. “Juist de Kamerleden die veel hebben betekend maar nu dreigen te worden vergeten, verdienen een buste”, vindt hij.

Zijn lijstje: Siep Posthumus, Aart Geurtsen, Dick Dees, Ria Beckers, Henk van Rossum, Dien Cornelissen, Broos van Erp, Joop Wolf, Jacob Vellenga, Harry Notenboom, Karel van Rijckevorsel en Huub Franssen. En wie absoluut niet mag ontbreken, aldus De Beaufort, is Joop Voogd: “De vleesgeworden integriteit, idealistisch, maar nooit drammerig.”

Dit rijtje is natuurlijk voer voor discussie. Daarom aan u de vraag: welk oud-Kamerlid verdient een plek in de beeldengalerij in de Kamer, en waarom? Reacties naar parlement@trouw.nl. We komen er op 19 december in de laatste Plein 2 van dit jaar op terug.

Lees ook:

Het dossier ‘Plein 2'

De belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden