Welk gat laat Achterwerk na veertig jaar achter?

Ook schrijver en regisseur Don Duijns (toen 9 jaar) schreef in zijn jonge jaren een brief naar Achterwerk. Beeld vpro
Ook schrijver en regisseur Don Duijns (toen 9 jaar) schreef in zijn jonge jaren een brief naar Achterwerk.Beeld vpro

Heimelijke verliefdheden, schrijnende thuissituaties, maar ook kleine ergernissen of luchtige anekdotes deelden jongeren veertig jaar lang met de lezers van de VPRO-Gids in de brievenrubriek Achterwerk. Maar de stroom brieven is na veertig jaar opgedroogd.

Volgens redacteur Elja Looijestijn, die de rubriek acht jaar lang samenstelde, is het opheffen van de rubriek geen ramp voor de jeugd. Kinderen kunnen hun verhaal ergens anders wel kwijt. Het grootste gemis is in haar ogen vooral voor de lezers, want die kregen een bijzonder kijkje in de levens van jongeren.

"Ouders hebben volgens mij steeds minder door wat hun kinderen bezighoudt", verklaart ze. "Ook brengen de anekdotes je weer terug naar je eigen jeugd. Zo van: zo voelde dat dus in de brugklas."

Hoogtijdagen
In de jaren negentig kende de rubriek haar hoogtijdagen. Op het bureau van de toenmalige redacteur Katja de Bruin lagen stapels vol met tekeningen en volgekrabbelde briefjes. Alles mocht, en ook konden de lezers (en dus ook ouders) reageren op eerdere inzendingen. Ook menig bekende Nederlander in spe debuteerde in Achterwerk, onder wie Aaf Brandt Corstius, Don Duijns en Ingmar Heytze.

Een brief van een jonge Aaf Brandt Cortius, columnist en televisiemaker. Beeld VPRO
Een brief van een jonge Aaf Brandt Cortius, columnist en televisiemaker.Beeld VPRO

In 2008 nam Elja Looijestijn het stokje van De Bruin over. Terugkijkend had Looijestijn het einde wel een beetje zien naderen. Want niet alleen de hoeveelheid brieven is afgenomen, ook het soort verhalen is niet meer hetzelfde.

Er worden vooral 'standaard' verhaaltjes ingestuurd en het vullen van de rubriek werd daarom lastig. Looijestijn: "Je ziet dat kinderen minder kwetsbare dingen delen. Eerder kwamen de meest heftige dingen voorbij, van seksueel misbruik tot advies over uit de kast komen."

Internet
Nu gaan kinderen eerder op het internet kijken als ze ergens mee zitten en dat is in haar ogen vooral een positieve ontwikkeling. "Wat dat betreft is de rubriek minder urgent geworden", zegt de redacteur. "Ook duurde het weken voordat een inzending geplaatst werd en er reacties kwamen. Dat gaat nu veel sneller via internet."

Een brief van de jonge Roeland Fernhout, acteur. Beeld vpro
Een brief van de jonge Roeland Fernhout, acteur.Beeld vpro
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden