Welk deel van Groningen wordt als eerste gestut?

In Sauwerd werd dit huis vorige maand nog ontruimd omdat bewoning mogelijk gevaarlijk werd. Beeld Kees van de Veen
In Sauwerd werd dit huis vorige maand nog ontruimd omdat bewoning mogelijk gevaarlijk werd.Beeld Kees van de Veen

Wat gaat er de komende vijf jaar gebeuren om aardbevingsschade in Groningen te herstellen en te voorkomen? Vanmiddag weten we het. Nationaal Coördinator Hans Alders presenteert dan zijn concept-programma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen.

Verwacht wordt dat in het rapport onder meer staat welk deel van het bevingsgebied als eerste wordt aangepakt, en hoe precies de versterking en het herstel van de schadepanden worden geregeld. Ook staat vermoedelijk in het rapport hoe het geld wordt verdeeld; in totaal heeft de Nationaal Coördinator tot 2020 83 miljoen euro te besteden.

De Groningers zijn sceptisch, heel sceptisch. In hun ogen wordt er veel gepraat en weinig gedaan, schade wordt niet erkend, huizen staan jaren in de stutten en de bevingen gaan intussen gewoon door. Alders zette in augustus bovendien kwaad bloed toen hij in een interview zei dat niet 170.000, maar 'slechts' vele tienduizenden woningen moeten worden verstevigd.

Slappe ondergrond
Neem Hiltje Zwarberg (58) uit Termunterzijl. Bijna een jaar geleden, een week voor Kerst, werden hij en zijn vrouw uit hun huis gezet. De woning was te gevaarlijk om in te blijven, aan één kant dreigden de muren weg te zakken. Ze trokken in een huurwoning, op kosten van de Nam. Maar die heeft per 1 november de huur stopgezet. Reden: de schade aan het huis zou niet het gevolg zijn van de gaswinning, maar van een slappe ondergrond. Zwarberg spande een kort geding aan.

"Een raar juridisch traject", noemt hij de gang van zaken. Hij mag dan volgens de deskundigen geen bevingsschade hebben, al zijn buren hebben dat wel. "Ze houden gewoon vol", zegt hij.

Wat moet er in het conceptprogramma staan om Zwarberg gerust te stellen? Dat er grootmoedig gecompenseerd wordt, zegt hij, ten eerste. "En dat er, bij het herstellen van de panden, wordt begonnen met de ergste schade. Nu wordt steeds begonnen in Loppersum, omdat daar de eerste meldingen vandaan kwamen. Met alle respect voor de mensen in Loppersum, maar ik ken huizen buiten de zogenoemde schadecontouren die er veel erger aan toe zijn, inclusief het mijne. Als ze in Loppersum beginnen, dan duurt het dus dertig jaar voor mijn huis aan de beurt is. Dat maak ik niet meer mee."

Het vandaag gepresenteerde conceptprogramma wordt voorgelegd aan regionale bestuurders; ook maakt Alders een ronde door het bevingsgebied om zijn plannen toe te lichten. Daarna gaat het vijfjarenplan naar Den Haag, waar het nog dit jaar wordt vastgesteld. In januari zal het plan van aanpak ingaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden