Welk citaat...

1Ik zal niet accepteren dat PVV-leider Geert Wilders nog een keer spreekt van 'nepparlement'.

2De Duffy's waren bootvluchtelingen van vroeger, eigenlijk. Ze staken de zee over om niet te sterven van de honger.

3Er is sprake van voldoende eerherstel, nu de minister mij zijn excuses heeft aangeboden en mijn kundigheid heeft erkend. U ziet dus geen treurig gezicht ... sssst!

4Wat mij betreft blijft de kust zo mooi en leeg als mogelijk. Je kunt in de duinen niet zomaar flats en bungalowparken neerzetten. Flats op palen, zie je die al voor je?

5Ik heb een soort piekerstoornis. Als ik bijvoorbeeld een grote prestatie moet leveren, dan bereid ik mezelf voor door een calamiteit te bedenken. Ik zie het glas half leeg. In feite vind ik het leven een wonderschone maar ook tragische gebeurtenis; elk begin is tevens een afscheid. Die ondertoon zit in me. Als vijfjarig jongetje was ik al diep ontroerd door Bach, kon ik opgewekt zijn maar ook zum Tode betrübt.

6Ik pomp alles op wat ik op kan pompen.

7Lieve jongens, mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo'n reactie plaatst, de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien?

8Een zitplaats is geen recht.

9Maar ik heb een leven dat bijna niemand anders heeft. Ik ben een zwerver, en dat kan soms wel eenzaam voelen.

10Ik kom uit het noorden en ken Brabant niet zo goed.

11Ik had een tekort aan magnesium en in mijn familie komt diabetes voor. Ik gebruikte verschillende dingen om die problemen op te lossen, en meldonium was er daar één van.

12Lodewijk en ik hebben een paar keer koffie gedronken. Hij heeft mij gevraagd minister te worden. Ik wist meteen dat ik niet wilde, maar zei dat niet direct.

13Ik eet ontzettend veel groenten. Idioot gewoon. Je moet geloof ik 200 gram groenten per dag eten. Ik kom denk ik aan vier keer zo veel.

14Ik denk nooit in termen als een nieuwe horizon of zo. Ik ga volledig op in daar waar ik ben. Als ik Aaltje omhels, kijk ik niet over haar schouder of er misschien een mooiere vrouw loopt. Zo ben ik niet.

15Rouwen vind ik zo'n wonderlijk werkwoord. Onderweg naar Zuid-Frankrijk kreeg ik een sms'je: hoe het met het rouwen was. Alsof ik voortdurend voor mijn tentje zat te grienen. Zo werkt het niet, het verdriet komt af en toe, met een piek.

16De tekst is van het grootste belang, dat is voor mij het enig mogelijke uitgangspunt. De instrumentalisten moeten zingen op hun instrument. Ze moeten als het ware de tekst spelen.

17Het is niet meer van deze tijd, zei CDA-leider Buma. Dat is juist waarom we zo'n verdrag nodig hebben: dat we niet kunnen weglopen als het ons even niet uitkomt. Politici bezwijken gemakkelijk voor de druk van het moment. Maar het verdrag is er voor ons allemaal, ook voor meneer Buma.

18De Hema is helemaal van het pad. Noemt zijn paaseitjes voortaan verstopeitjes uit angst voor de islam. Er is echt geen moslim die blij wordt als je de naam van de eitjes verandert. Je kunt hiervan zeggen: kleine zaak. Je haalt steeds een stukje af van waar dit land voor staat.

19Ik heb het gevoel dat ik bij rust met 2-0 voor sta, maar de wedstrijd is nog niet afgelopen. Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen.

20Kies zelf vanavond maar hoe u wilt dat dit verhaal afloopt.

21Duurzame energie is de toekomst. Zon en wind zijn elders al concurrerend. De turbo moet erop, het kabinet moet het volk vertellen dat het chaos wordt als we niet de omslag maken naar duurzame energie.

22Het is volkomen normaal om binnen de partijlijn te klankborden over kandidaten.

23Het was natuurlijk gevaarlijk om deze in Frankrijk op te nemen.

24Er zit helemaal geen grens aan ontdekken. We moeten niet doen alsof we alles al weten. De mens kan straks als 'echte God' zelf leven creëren, daar ben ik van overtuigd. We zijn een fantastisch product van de evolutie, en tegelijkertijd een zielig hoopje vlees met veel tekortkomingen.

25Erdogan is de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent.

26Daarover kan ik nog niet oordelen, want ik heb nog niet alles gezien.

27Onlangs had ik een bizarre droom over de 4 mei-voordracht die ik ga houden. De dag is daar. Ik draag een veel te lange witte jurk. Terwijl de bijeenkomst begint, staat mijn man nog te knoeien met mijn rits die niet dicht wil. Eindelijk loop ik struikelend over de jurk naar het spreekgestoelte. Het trapje is gemaakt van blokjes die uit elkaar vallen, de afstand tot de katheder is idioot groot. Als ik ten slotte mijn toespraak wil beginnen, blijken er op het papier alleen maar rekeningen te staan.

28Kijk, een cabaretteketetlied, dat kennen we nu wel. Die dreutelliederen, daar krijg ik jeuk van, dat willen we niet meer. Een goed lied heeft in ieder geval geen kromme rijmen en narigheden waar je over struikelt. Of die onlogisch zijn.

29Laat ik het zo zeggen: een mening hebben is niet mijn grootste kwaliteit. Mijn grootste kwaliteit is twijfelen. Ik weet het gewoon allemaal niet zo goed. Een groot deel van mijn werk is gebaseerd op twijfel.

30De zon is opgekomen. Kijk toch eens, zelfs het weer is hier meteen een stuk beter!

31Er zijn mensen die mij niet meer serieus nemen omdat mijn haar elke keer anders zit. Dat vind ik leuk, mag ik?

32We leven op een van de mooiste plekken van de wereld, maar doen of alles naar de verdoemenis gaat. Europa is het probleem niet. Populisme is het probleem.

33Mijn haat krijgen jullie niet.

34Een Brexit is een Brexit.

35Kom in actie en eis dat ze ophouden met ons te doden.

36Waarom kijkt u altijd zo chagrijnig?

37Soms klinkt het Nederlands als een rubberlaars die je probeert los te trekken uit de rivierklei.

38Deze opstand is een gift van God aan ons, want het geeft een reden ons leger op te schonen.

39Ik rij als een omaatje.

40Ik word elke ochtend wakker in een huis dat gebouwd is door slaven.

41Toen ik dat bord met 150 zag staan, dacht ik: 'Nu moet ik gaan'.

42Een paar jaar geleden, na mijn twee operaties, begon ik te voelen dat mijn fitheid begint af te nemen door mijn leeftijd, en begon ik na te denken over mijn toekomst. Ik ben bezorgd dat het moeilijk zal worden om mijn taken uit te voeren als symbool van de staat, zoals ik tot nu toe heb gedaan.

43Als je wint, dan heb je vrienden. Als je verliest, heb je zeventien miljoen beterweters op je dak.

44Ik heb net mijn ziel afgevoerd zien worden.

45Iemand zei dat ik onsterfelijk kan worden.

46Ik ben hier absoluut niet blij mee. Dáárvoor ben ik niet gekomen!

47Alles draait op dit moment om Trix.

48Ik neem afscheid van het presidentschap zoals ik eraan begon: met waardigheid en dezelfde zin om te vechten voor mijn land.

49Het is soms lastig om vrijgezel te zijn.

50Ik voelde hoe, zo onderdompelend in de wilde natuur, alles van mij afviel; hoe heerlijk het was om eenvoudigweg te Zijn.

51Er komt weer ruimte om te bewegen.

52Ik ging ervanuit dat ik in 2002 op de Bahama's was uitgeschreven.

53Waarom zegt u niet iets waarvan wij niet aan onze kinderen hoeven uit te leggen dat je dat niet mag zeggen?

54Je ziet een geweer als iets wat je nodig hebt om je leven te redden in bepaalde situaties. Het is een soort van lichaamsdeel, want je neemt het overal mee naar toe. En plotseling heb je dat niet meer.

55 Waarom sta ik eigenlijk geen vijftig procent voor?

56Dit was de aller-, allerlaatste keer voor mij. Ik ben helaas uitgewerkt.

57We zijn nu eenmaal een besloten vereniging; die mystiek is ook deels de charme.

58Heel vaak dacht ik nog aan ze. Vooral aan dat kerkje.

59Hij draagt bij aan pesten, uitsluiting of discriminatie en dát de figuur dus moet worden aangepast, daar is geen ontkomen aan.

60Ik heb brood gepikt, hout gejat - ik zaagde zo de takken van bomen bij mensen uit de tuin. Het was koud, we hadden honger. Mijn ouders wisten heus wel dat ik die spullen niet had gekregen, maar ze stelden geen vragen. Het meest verdiende ik door lood van de daken te snijden en bij de lompenboer te laten smelten. Daar ving ik een rijksdaalder per pond voor. Ik voelde me absoluut niet schuldig.

61Ik hoop dat er hierdoor meer begrip ontstaat voor verslaafden. Er is vaak een eenzijdig beeld over mensen met een verslaving of de oorzaken hiervan. Onbekend maakt onbemind.

62Dat autootje zien rijden was echt heel bijzonder. Dat was echt een wow-moment.

63Emancipatie is geen stok om mee te slaan. Het dient niet om scheidslijnen aan te brengen. Ik vind de Gay Parade leuk, maar twee homo's in de biblebelt kunnen daar een eigen opvatting over hebben.

64Ach, dit was kleedkamerpraat.

65Oh neeee, hij is 'm kwijt! Maar ... hij houdt 'm!

66Hockey is zo populair onder vrouwen, omdat het van alle sporten het meest op stofzuigen lijkt.

67Als Maarten 't Hart instapt, spring ik de trein uit.

68Ik kom uit een communistisch nest, monarchie maakte geen deel uit van mijn opvoeding. Die mannen gingen zo denigrerend met haar om, daar werd ik echt treurig van. Zij was de onaantrekkelijke winkeldochter waar men mee leurde. Heel vernederend.

69Zakgeld is belangrijk, het is eigenlijk leergeld.

70In veel dingen zijn vrouwen beter dan mannen. Maar priester zullen ze nooit worden.

71Afspreken wanneer je naar de wc mag, dat slaat nergens op. Iedereen mag naar de wc als dat nodig is.

72Ik ben er wel klaar mee. Ik vind dat ronselen ontoelaatbaar. We moeten de straat terugpakken voor de burger en niet overlaten aan de hufter.

73Het gaat dus om úw eigen interpretatie.

74Twee van hen zijn in koelen bloede doodgeschoten. Terwijl uit alles gebleken is dat zij weerloos waren. Dit was een doelbewuste executie.

75De Nederlandse politie in de Cariben moet een korps worden waar men met trots werkt, waar men elkaar aanspreekt op het functioneren en waar men integer handelt.

76Wij gingen echt blanco de politiek in. Dat is een enorm voordeel. We waren niet besmet met ambtelijke beleidstaal. Wij spraken vanaf dag één een andere taal en houden dat tot de dag van vandaag vol.

77Dit boek is een testament.

78Ik denk dat ik weinig talent heb voor alcoholisme. Drank was voor mij destijds een soort zelfmedicatie. Ik was verlegen, onzeker. Drank onderdrukte die gevoelens. Inmiddels hoef ik geen twee wijntjes meer te drinken om ergens te verschijnen. En ik heb een vast dagritme, dat helpt ook.

79Ach, seksistisch? Dat zijn dingen die jongens nu eenmaal zeggen.

80Hallelujah. Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah.

81PSV moet namen doorgeven aan Spanje. Als een ander land dat vraagt, doe je dat gewoon.

82Ik pleit voor een Onafhankelijkheidsdag. Een dag waarmee we teruggaan naar 1579, naar het Plakkaat van Verlatinghe. Dat was het moment waarop we voor het eerst opkwamen voor onze unieke godsdienstvrijheid, vrijheid van geweten en meningsuiting.

83Je hoeft niet te schreeuwen wat je wilt, want we kunnen ook een beetje fatsoenlijk met elkaar omgaan. Daarom ook mijn pleidooi voor een dienstplicht.

84Ik heb in mijn leven zo veel bereikt. Gelukkig in de liefde, altijd leuk gewoond, op het juiste moment de juiste mensen tegengekomen, geen zeperds gehaald en nergens spijt van gekregen. Als ik terugkijk, denk ik: voor iemand die nooit de loterij heeft gewonnen, ben ik toch behoorlijk in de prijzen gevallen.

85Mensen vergeten weleens dat je 99 procent van de tijd bezig bent met investeren in jezelf en in het team. Dat wilde en kon ik niet meer.

86De helft vindt het fantastisch - want alles wat hiermee te maken heeft is te gek. De anderen vinden dat de betovering verbroken is.

87Ik ken de emoties, de vragen. Mensen zijn bang dat er iets met hun lichaam gebeurt dat ze niet willen. Ik moet dus blijven uitleggen: 'Dat is niet zo'.

88Ik heb geen prijzenverlanglijst, tenzij ik voor een Oscar zou kunnen gaan. Maar deze penning is een grote eer die ik zeer waardeer.

89Ik heb er oneindig veel over nagedacht. Wanneer ben je een wrak? Ik heb mezelf nog eens aangekeken in de spiegel. En ik vind dat ik dat nog niet ben. Daarom wil ik het nog een keer blijven doen.

90Leraren worden over het algemeen enorm ondergewaardeerd. Ze worden niet alleen onderbetaald, hun betekenis wordt voortdurend onderschat.

91Ik zing rare liedjes met collega's. En dat vind ik heel leuk.

92Ik laat alles over mijn toekomst aan het parlement, ook het inkorten van mijn termijn.

93Overal hingen touwtjes uit de brievenbus. De kinderen konden gewoon de voordeur opentrekken en bij elkaar binnenlopen.

94Als je halverwege de rivier moe wordt, is terugzwemmen zinloos.

95Het sinterklaasfeest moet een feest zijn voor alle kinderen en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat.

96Zeg, als je mij kankerjood noemt en ik word bang, vind je dat logisch?

97Dat smaakt naar meer.

98Knettergek!!!

99Als ik iets geleerd heb, dan is het dat je er beter van wordt als je je openstelt voor anderen. Dus ga ik nu op babyvisite bij die ene collega en ga ik wel naar de begrafenis van die vrouw met wie ik lang geleden heb gewerkt. Niet alleen omdat het aardig is voor die collega, maar ook omdat het goed is voor mijn eigen zelfrespect. Je wordt er gelukkiger van.

100Ik zag een pasgeboren baby onder het bloed. ... Eh, neemt u me niet kwalijk, ik ben zo zenuwachtig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden