Welk akkoord? Kamer heeft het liever over bezuinigingen

Kabinet kan slechts hopen dat voorstellen het halen

Veertig pagina's behelst het sociaal akkoord, met een visie van de werkgevers en de vakbeweging op onder meer de WW, het ontslagrecht, flexwerkers, van werk-naar-werktrajecten en pensioenen. Er is lang naar uitgekeken, maar over de inhoud wordt nauwelijks gepraat. De Kamerleden hebben vooral vragen over het kabinetsvoornemen om de bezuinigingen van 4,3 miljard euro voor 2014 te schrappen.

Gisterochtend om 9 uur zaten de vakbonden en werkgevers in de Tweede Kamer om hun sociaal akkoord toe te lichten. De ergernis nam zienderogen toe toen de vragen van de Kamerleden voornamelijk gingen over het afblazen van de bezuinigingen en hoe zeker dat is. "Ja, het pakket bezuinigen is van tafel", zei FNV-voorzitter Ton Heerts.

Hij herhaalde dat een aantal keren om vervolgens de Kamerleden op te roepen het over het sociaal akkoord te hebben. "Over cijfers praat u maar met het kabinet. Wij willen het nu niet over een nieuwe situatie hebben. Wij willen het hebben over het vertrouwen." Ook de directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Niek Jan van Kesteren, stelde: "Laten we in augustus zien hoe de zaken erbij staan".

Dat het CDA inhoudelijk niet op het akkoord wil ingaan, is wel te begrijpen. Het heeft altijd gezegd veel belang te hechten aan afspraken tussen werkgevers en werknemers, en is niet van plan om deze - nu ze er liggen - af te vallen. "Het is goed dat de polder weer aan zet is", zegt fractievoorzitter Sybrand Buma.

Maar wat zijn de consequenties van het akkoord? Dat wil het CDA weten. Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken is gisteren al bij de fractievoorzitters van de oppositiepartijen langs geweest om te horen hoe zij erover denken. Bij het CDA en de ChristenUnie was Asscher echter niet welkom. Zij voeren liever vandaag open en bloot het debat met het kabinet.

Het zinde Buma maar niets dat Asscher eerder heeft gezegd dat de afspraken in het sociaal akkoord "in beton gegoten zijn". Waar is het parlement dan nog voor? "Asscher geeft in plaats van een uitgestoken hand een uitgestoken vuist", reageerde Buma fel. De minister trok gisteren deze woorden trouwens weer in. "Het zijn afspraken op hoofdlijnen. Ik ben benieuwd welke accenten de andere partijen leggen in het debat."

D66 raadt de coalitiepartijen in ieder geval af om vandaag tijdens het debat een 'voor' of 'tegen' af te gaan dwingen bij de andere partijen via een motie. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom zei gister niet van plan te zijn om de oppositie vast te pinnen op het akkoord: "We vragen de partijen niet om te tekenen bij het kruisje." Dat zou ook niet zoveel zin hebben, want het CDA lijkt nog niet zover te zijn. Die wil eerst meer weten over - jawel - de begroting van 2014.

Asscher zei hierover dat het kabinet verwacht dat extra bezuinigingen niet nodig zijn om de begroting volgend jaar op of onder de 3 procent van het bruto binnenlands product te brengen. Nieuw vertrouwen gaat ervoor zorgen dat de economie aantrekt. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is er sceptisch over. Hij zou het wel 'heel knap' vinden als dat zo snel lukt.

Eigenlijk kan het kabinet nu weinig anders doen dan de voorstellen uit het sociaal akkoord voor te bereiden en aan de Kamer te sturen en dan af te wachten of er steun voor is. In juni liggen de nieuwe voorspellingen over de economische situatie van het Centraal Planbureau er, en is er pas meer duidelijkheid of er wel of niet extra moet worden bezuinigd in 2014. Waar en hoe, is dan vraag twee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden