Welk afluisterschandaal?

Mediatycoon Rupert Murdoch is weer helemaal salonfähig. En Jerry Hall is de kers op zijn taart.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Er is toch weinig hoopgevender dan twee mensen die in de herfst van hun leven liefde vinden en ook nog eens het enthousiasme en de moed kunnen opbrengen om een huwelijk aan te gaan. Toch leidt de verloving van Rupert Murdoch (84) en Jerry Hall (59) bepaald niet alleen tot positieve reacties.

Want we hebben het hier over dé Rupert Murdoch, de baas van Newscorp, het mondiale mediabedrijf dat in Groot-Brittannië op ongekende schaal mensen - beroemdheden en gewone stervelingen - afluisterde om aan nieuws te komen. De Australiër is een manipulatieve tycoon, die zelfs model stond voor de schurk in de Bondfilm 'Tomorrow Never Dies'.

Jerry Hall daarentegen heeft juist een opvallend positief imago. Ze is de nauwelijks rancuneuze ex van Rolling Stone Mick Jagger. Na een relatie van twintig jaar, waarin hij haar meer dan eens bedroog, gaat ze nog altijd vriendschappelijk met hem om. Ze hebben samen vier kinderen en Jerry bekommert zich ook nog steeds om de kinderen - en kleinkinderen - uit zijn andere relaties. Een golddigger is ze niet - Jerry kan prima voor zichzelf zorgen.

Ze was in de jaren zeventig het eerste echte supermodel. Van haar zelfverdiende geld kocht ze al voor ze met Mick trouwde een ranch in Texas, haar geboortegrond. Ze verblijft overigens meestal in Londen, in het stadspaleisje dat ze nog steeds samen met Mick bezit.

Na de scheiding in 1999 kreeg ze tien miljoen pond, een wat schamel bedrag, gezien Micks geschatte vermogen van ruim 200 miljoen. De Rolling Stone had de rechter weten te overtuigen dat hij en Jerry nooit getrouwd waren, de ceremonie op Bali, tien jaar eerder, was in Engeland immers niet rechtsgeldig. Jerry ging vervolgens weer blijmoedig aan het werk. Ze schreef een autobiografie, acteert af en toe en doet nog steeds modellenwerk - zonder veel kunst- en vliegwerk ziet ze er heel goed uit. De afgelopen jaren werd ze vaak gezien met jongere mannen. Waarom ze nu voor de 25 jaar oudere Rupert Murdoch kiest, is moeilijk te doorgronden. Veel van haar kennissen uit de Londense high society zijn slachtoffer geworden van Murdochs bedrijf. Zijn geld - een slordige 12 miljard dollar - heeft ze niet nodig. Het zou dus zomaar eens liefde kunnen zijn, van haar kant.

Waar de winst voor Rupert zit, is kraakhelder. Het aanstaande huwelijk met Jerry is de kroon op zijn rehabilitatie in Groot-Brittannië. Het afluisterschandaal, dat hem vier jaar geleden noopte de stekker uit schandaalkrant News of the World te trekken, is zo goed als vergeten. Afgelopen jaar zijn de laatste rechtszaken bevredigend afgerond. Rond de Kerst gaf Rupert, met Jerry aan zijn zijde, een feestje voor intimi in zijn Londense appartement. Ook de Britse premier kwam een drankje doen. David Cameron kreeg destijds veel kritiek, omdat hij dikke maatjes was met de mediatycoon. De afgelopen vier jaar liet hij de vriendschap strategisch bekoelen, maar dat is nu niet meer nodig.

Rupert is, ondanks zijn hoge leeftijd, weer volop bezig met het uitbouwen van zijn wereldimperium van kranten en televisiezenders. Medewerkers schrijven zijn hernieuwde energie toe aan zijn relatie met Jerry. Het zal dus ook bij hem wel echte liefde zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden