Wel voor doodstraf, niet voor discussie

* Sinds haar oprichting in 1918 is de SGP voor de herinvoering van de doodstraf en momenteel is ze de enige partij die dat standpunt huldigt. Niettemin heeft de SGP bezwaar tegen de manier waarop demissionair minister Nawijn het onderwerp aanroerde. Dat is de SGP te makkelijk. ,,We mogen niet goedkoop inspelen op de gevoelens van de samenleving'', zegt SGP'er Van der Staay.

Het thema is er in de ogen van SGP'ers te teer voor, de dood te huiveringwekkend, en bovendien zou de doodstraf alleen kunnen worden ingevoerd onder strikte voorwaarden en in zeer uitzonderlijke omstandigheden. Het delict moet extreem zijn, de schuldvraag onbetwist, falen van de rechter uitgesloten.

De SGP leidt dit standpunt over de doodstraf af uit haar bijbelse visie op de overheid. In Romeinen 13 staat dat de overheid het zwaard niet vergeefs draagt. Dat wil voor de staatkundig gereformeerden zeggen dat de overheid het ultieme middel van de doodstraf uiteindelijk mág gebruiken. Om die reden wil de SGP het Grondwetsartikel schrappen dat verbiedt de doodstraf op te leggen.

Ook de RPF -met het GPV opgegaan in de ChristenUnie- vond dat er 'ten principale' ruimte is voor de doodstraf. Daarom was ook de RPF voorstander van afschaffing van het betreffende artikel uit de Grondwet. Anderzijds was de RPF er niet voor de doodstraf dan ook in de strafwet op te nemen. Dit onderscheid was razend ingewikkeld, zegt fractieleider Rouvoet (voormalig RPF'er) en ook daarom is er in het programma van de ChristenUnie niks over opgenomen -wat betekent dat de ChristenUnie tegen herinvoering is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden