Wel titel, geen limiet Ruckstuhl

Ruckstuhl landt na 6 meter en 53 centimeter in de verspringbak tijdens de nationale titelstrijd in Amsterdam. ( FOTO ROBIN UTRCHT, ANP) Beeld
Ruckstuhl landt na 6 meter en 53 centimeter in de verspringbak tijdens de nationale titelstrijd in Amsterdam. ( FOTO ROBIN UTRCHT, ANP)

amsterdam – - Karin Ruckstuhl heeft zich in Amsterdam verzekerd van de nationale titel bij het verspringen, maar zal de wereldkampioenschappen in Berlijn aan zich voorbij moeten laten gaan. Ruckstuhl won bij de NK atletiek met een afstand van 6,53 meter. De eis voor de WK in Berlijn was 6,62 meter.

Tot kort geleden ging de atletiekunie ervan uit dat een sprong van 6,60 meter voor Ruckstuhl voldoende was om in Berlijn aan de start te kunnen komen. Pas voor een wedstrijd in Brasschaat kreeg de atlete te horen dat de b-limiet die de internationale atletiekfederatie aanhoudt voor kwalificatie op 6,62 meter lag. Gisteren had Ruckstuhl, die dit seizoen na allerlei blessureleed het verspringen de voorkeur gaf boven haar echte specialiteit de meerkamp, nog zes pogingen om een reis naar Duitsland af te dwingen. Dat lukte haar niet.

„Ik ben wel erg teleurgesteld. Ik was er, na de wedstrijd in Brasschaat vorige week, van overtuigd dat het zou lukken. Ik ben er zelf net voor Brasschaat achtergekomen dat ik geen 6,60 maar 6,62 moest springen. De limieten van de atletiekunie worden vastgesteld aan de resultaten van de voorgaande vijf toernooien geloof ik en het komt bijna nooit voor dat de limiet van de atletiekunie lager ligt dan de b-limiet van de IAAF. Het verspringen bij de vrouwen heeft zich echter de laatste jaren sterk ontwikkeld. Ik had er zelf ook eerder achter kunnen komen”, zei Ruckstuhl.

Arnoud Okken heeft een punt achter dit seizoen gezet. De 27-jarige specialist van de middenafstand deed vrijdag in Leverkusen nog een mislukte poging zich op de 800 meter te kwalificeren voor de WK in Berlijn. Okken bleef op 1 minuut en 48,21 seconden steken. De limiet voor Berlijn ligt op 1.45,90. Een dag later meldde hij zich af voor de NK, waar hij nog een laatste kans had op kwalificatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden