Wel overlast, weinig schade door storm

Stavoren krijgt hardste windvlaag te verwerken: 137 km per uur

Windstoten tot 137 km per uur, hoogwater van Zeeland tot Groningen, geen treinverkeer boven de lijn Amsterdam-Zwolle, omgewaaide vrachtwagens en lange files op de snelwegen, een ziekenhuis ontruimd en duizenden schademeldingen. En toch viel het allemaal wel mee met de noordwesterstorm die gisteren en vannacht over Nederland raasde. Er gebeurden geen grote ongelukken en de schade bleef beperkt.

In omliggende landen was de overlast groter. Drie mensen kwamen om het leven in Schotland, Engeland en Denemarken. Zo'n tweeduizend inwoners van de Belgische badplaats Bredene werden uitvoorzorg geëvacueerd. Het centraal station van de Schotse hoofdstad Glasgow werd ontruimd omdat er stukken van het dak dreigde te waaien. Datzelfde gebeurde bij een vestiging van het Kennemer Gasthuis in Haarlem.

Het KNMI trok gisteravond rond half acht het weeralarm voor zeer zware windstoten in. Vanwege de storm gold sinds gisterochtend code rood, de hoogste waarschuwing, voor Friesland, Groningen, Noord-Holland, de Waddenzee en het IJsselmeergebied. Gedurende de nacht bleef code geel van kracht, een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

De hardste windvlaag werd gemeten bij het Friese Stavoren: 137 kilometer per uur.

Vroeg in de middag ondervond de treinenloop in het noorden van het land al hinder van de wind. Rond half drie werd het treinverkeer er stilgelegd. De bussen van Arriva, die wel bleven rijden, zaten propvol. Vroeg in de avond werd het treinverkeer langzaam hervat. De eerste trein vanuit Zwolle vertrok om 18.15 uur, een half uur later ging er weer een trein vanuit Leeuwarden zuidwaarts. In Noord-Holland duurde het langer. ProRail was op sommige trajecten tot na negen uur bezig het spoor te inspecteren. Tussen Amsterdam en Haarlem duurde de stremming het langst omdat er een voorwerp op de bovenleiding lag.

Omgewaaide vrachtwagens en aanhangers veroorzaakten donder een drukke avondspits. Vanwege pakjesavond was het vanaf 15.30 uur al behoorlijk druk. Tijdens het hoogtepunt van de spits, iets voor 17 uur, stond er op de Nederlandse snelwegen ruim 300 kilometer file, meldde de ANWB, twee keer zoveel als normaal. De Moerdijkbrug (A16 Rotterdam-Breda) was in beide richtingen enige tijd dicht.

De brandweer had het de hele dag druk met meldingen van schade door de storm. Tussen 6.00 en 20.00 uur moest zij 3719 keer uitrukken. De meeste schade - bijna 2700 oproepen - werd na 16.00 uur gemeld. Tijdens de zuidwesterstorm van 28 oktober rukte de brandweer meer dan 10.400 keer uit.

De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden konden ondanks de storm redelijk op schema varen, maar waarschijnlijk varen er vandaag minder boten. Dat komt door de hoge waterstand, die pas vroeg in de ochtend is bereikt en de veren meer hindert dan gisteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden