Wel of niet naar de begrafenis

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De vader van een van mijn werknemers is overleden. Hij wordt volgende week begraven en ik vraag me af of het gepast is als ik naar de begrafenis ga.

Beatrijs Ritsema

Mijn collega is een gewaardeerde kracht die al vele jaren voor me werkt en een belangrijke functie in de organisatie vervult. Als blijk van betrokkenheid dacht ik in eerste instantie te gaan. Anderzijds ken ik de vader in kwestie niet en zijn collega en ik in strikte zin geen vrienden. Hoewel de verhouding met hem zeer goed is en we professioneel veel samen hebben meegemaakt, is er een zekere afstand. Ik vraag me daarom af of mijn aanwezigheid bij zoiets intiems wel gepast is.

In het algemeen gaan mensen naar een begrafenis, wanneer ze A: de overledene kennen, B: bekend zijn met de familie, of C: intiem bevriend zijn met een van de directe nabestaanden. Geen van deze drie omstandigheden is op u van toepassing. Met andere woorden, u staat te ver af van dit overlijden en uw aanwezigheid op de begrafenis ligt niet voor de hand.

Voor de steun aan uw collega hoeft u ook niet te gaan, want hij verkeert op die dag temidden van familieleden en bekenden. Met het schrijven van een persoonlijk condoléancebriefje/ -kaartje naar uw collega geeft u op een passende wijze blijk van uw betrokkenheid.

Stil verdriet

Dikwijls denk ik aan overleden dierbaren op hun geboortedag. Ik zou graag de nabestaanden willen laten weten dat ik op deze speciale dag aan hen en aan de overledene denk. Hoe 'feliciteer' ik dan?

U zou de nabestaande van de overledene kunnen opbellen op die dag en tegen hem of haar zeggen dat het de verjaardag is van X en dat u dan altijd speciaal aan hem of haar denkt. Ongetwijfeld vindt die persoon dat aardig en attent van u, en dan ontspint zich vanzelf een gesprekje. Als u het moeilijk vindt om op te bellen of u weet niet waarover nog meer te spreken, kunt u een kaartje sturen met de mededeling dat u nog vaak aan X denkt en vooral op zijn/haar verjaardag. Ook zo'n kaartje zal de nabestaande zeker waarderen.

Foto terugsturen

Gisteren ontving ik een bedankkaart van de familie van een overleden bekende. Bij de kaart was een foto van haar ingesloten. Zij was geen persoonlijke vriendin, ook geen directe collega, we waren allebei vertegenwoordigers van bepaalde overlegorganen en kenden elkaar van de vergadertafel. Ik heb haar altijd zeer gewaardeerd en heb dat ook aan haar familie geschreven, toen ik de condoléancekaart stuurde. Nu vraag ik me af of ik de foto weer zal terugsturen naar de familie. Ik zal er nooit meer naar kijken, maar weggooien staat mij een beetje tegen. Misschien kunnen zij de foto nog aan iemand anders geven.

Stuurt u die foto alstublieft niet terug! Dat zou van heel slechte smaak getuigen. Terugsturen is het concrete gebaar voor de gedachte 'Ik wil die rotzooi niet'. Dat gebaar wilt u niet maken, want die gedachte hebt u niet. De familie heeft echt geen emplooi voor een foto waarvan ze om te beginnen al honderd of tweehonderd afdrukken hebben laten maken om aan iedereen toe te sturen. U hebt deze foto cadeau gekregen. Met een cadeau mag u alles doen wat u wilt, inclusief weggooien, als u het maar niet retour afzender stuurt.

Digitale rouwkaart

Mijn man en ik, beiden 65-plus, raakten na een sterfgeval in de omgeving aan de praat over het hoe en wat van overlijdensberichten. We weten dat dat schriftelijk moet gebeuren. Ons adressenboekje is echter allang niet meer up to date en we beschikken van onze nieuwere contacten, zowel privé als zakelijk, vaak alleen nog maar over een e-mailadres. Als een van ons iets zou overkomen, is het ondoenlijk om van veel e-mailcontacten de adresgegevens te achterhalen voor toezending van een rouwkaart. Is het toegestaan om een digitale rouwkaart te versturen?

Mensen van wie u geen adres hebt, kunt u natuurlijk een digitale rouwkaart sturen. Daar is geen enkel bezwaar tegen. U kunt het overlijdensbericht inscannen en per attachment rondmailen aan degenen van wie u geen postadres hebt.

Iedereen condoleren

Op de begrafenis van de oud-directeur en oprichter van ons bedrijf waren veel werknemers van vroeger en nu aanwezig. Mij viel op dat diverse collega's elkaar condoleerden. Is dit gebruikelijk?

Net zo min als je op een verjaardag het hele gezelschap moet feliciteren, moet je op een begrafenis alle aanwezigen condoleren. Correct in dit geval is om de nabestaanden (weduwe, kinderen) van de oud-directeur te condoleren en niet elkaar als (ex-)collega's.

Doodsbericht op vakantie

Terwijl mijn moeder met vakantie is, pas ik op het huis. Vandaag zat er een overlijdensbericht bij de post van een goede vriendin van mijn moeder. De begrafenis zal plaatsvinden op de dag van mijn moeders terugreis, dus zij zal daar niet bij kunnen zijn. Moet ik mijn moeder hier toch over inlichten? Ik vrees dat ze dan niet meer van haar vakantie zal kunnen genieten. Of moet ik kijken of er eventueel een vroegere vlucht is?

Breng uw moeder op de hoogte. Dan kan ze zelf beslissen of ze haar terugreis wil vervroegen. De kans is groot dat het niet mogelijk is om een eerdere vliegreis terug te nemen, tenzij voor veel geld. Of uw moeder die moeite wil doen, is aan haar om te besluiten. Wanneer u haar dit droeve bericht onthoudt om haar vakantie niet te bederven, kiest u voor haar wat het beste is en mensen kiezen liever zelf. Ook al kan er niets worden veranderd aan het vluchtschema en zal uw moeder noodgedwongen de begrafenis missen, ze zal het achteraf niet prettig vinden als u haar welbewust in onwetendheid hebt gelaten, en die vakantie is in zekere zin toch al bedorven - is het niet nu dan toch later met terugwerkende kracht.

Vragen voor Beatrijs
Vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen kunt u sturen naar: Trouw, Beste Beatrijs, Postbus 859, 1000 AW Amsterdam.

U kunt uw vraag ook elektronisch indienen via www.trouw.nl/beatrijs of via beste@beatrijs.com

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden