Wel of geen winter?

Joralf Quist

Echt winterweer hebben we na december niet meer gehad. Ook de komende dagen is het nog vrij zacht. Er bouwt wel een hogedrukgebied boven Scandinavië op, maar de koude lucht blijft voorlopig nog even ten oosten van Nederland.

De afgelopen dagen schotelden de modellen ons een aanval van winterweer voor, maar tot nu toe blijft die uit. Dit heeft te maken met de grote onzekerheid in de modellen voor onze omgeving. Nederland ligt in die verwachtingen op de grens van vrij koude lucht in het oosten en zachte lucht uit het westen. Zo ontstaan op korte afstand vrij grote verschillen en heeft een kleine afwijking in het weer van vandaag grote gevolgen voor het weer van morgen.

Deze verschillen waren afgelopen zaterdag goed te zien. In Groningen viel toen sneeuw en bij temperaturen net boven nul, terwijl het in Limburg maar liefst 14 graden werd!

Vandaag zijn de verschillen niet zo groot. De dag begint vrij zonnig, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe. Tegen de avond gaat het vanuit het zuiden regenen. Met maxima tussen 5 graden in Groningen en 9 graden in Limburg is het vrij zacht. Daarbij staat een matige, op de Wadden vrij krachtige, zuidoostenwind.

Vanavond is er veel bewolking en trekt er van zuid naar noord een gebied met wat lichte neerslag over. Vannacht is het overal droog, maar de bewolking blijft. Het koelt af tot een graad of 2.

Morgen is het droog met vooral in de ochtend veel bewolking. In de middag breekt de zon hier en daar door. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt 6 graden op de Wadden tot een graad of 9 in Limburg. Vanaf donderdag wordt het geleidelijk kouder en neemt de kans op nachtvorst toe. Mogelijk komt dan die winterse periode, maar de onzekerheid in de verwachting is nog steeds erg groot.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden