Wel of geen jodenkoeken op bevrijdingsdag

Ze liggen nu in de grote distributiecentra zodat de echt grote supermarkten ze nog moeten krijgen. Een klein Fries supermarktje in IJlst had ze echter al wel in de schappen staan: een bevrijdingskoekblik. Op het blik staan juichende Amsterdammers hun bevrijders binnen te halen. Eén klant bracht het blik kwaad terug want er zaten volgens haar jodenkoeken in, een onsmakelijke en lugubere keuze vond ze. Ondernemer Siep Speerstra heeft vervolgens de koeken vervangen voor andere koekjes. “Volgens een sticker zit er zandgebak in het blik. De koeken zullen best zandgebak zijn maar in de vorm en de dikte lijken ze erg op jodenkoeken.”

BIJDRAGEN: IRMA MORTEL; CHRISTEL PIEPER

Zoetwarenleverancier Jan Ringers uit Vianen noemt de aantijgingen klinkklare onzin en voelt zich in zijn goede naam aangetast. “Deze koeken zijn het meest geschikt om in dit ronde blik te stoppen. Jodenkoeken worden maar bij één firma gemaakt met margarine, de koeken zijn namelijk een kosher produkt. De koeken van ons zijn gemaakt met echte boter, dat mag dan helemaal niet.” Ringers is zo boos dat hij rectificatie eist van Distrifood, het blad dat het nieuws de wereld ingebracht heeft. “Als ze niet rectificeren dan span ik een kort geding aan.”

Het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie voor Israël, vindt het getuigen van zeer slechte smaak van de leverancier om deze koeken in de blikken te stoppen. “Ik vind dat dit absoluut niet kan”, is de mening van Hadassa Hirschfeld, adjunct-directeur van het CIDI. “Negerzoenen en jodenkoeken zijn uit de tijd, als ze dan nog in zo'n beladen tijd in een bevrijdingsblik gestopt worden is dat vreemd. Ronde zandkoeken worden altijd geassocieerd met jodenkoeken, en dat moet maar eens afgelopen zijn.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden