Wel erg laat, vinden SP en GroenLinks

Staatssecretaris Klijnsma heeft de betrokkenen nog niet ingelicht over haar besluit. 'Typerend', klinkt het in Den Haag.

JEANNINE JULEN en REDACTIE ECONOMIE

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil wel blij zijn met het besluit van staatssecretaris Klijnsma om 50-plussers met een Wajonguitkering niet opnieuw te keuren, maar ze is terughoudend in haar enthousiasme. "Ik hoop dat het klopt. Een bevestiging heb ik nog niet." Een officiële Kamerbrief van de staatssecretaris van sociale zaken laat nog op zich wachten.

En Kamerleden verkeren niet als enigen in onzekerheid, zegt Karabulut. "Ik heb vandaag zeker tien reacties binnengekregen van Wajongers met de vraag: is dit waar, word ik nog herkeurd binnenkort?" Karabulut noemt het 'een beetje stom' van de staatssecretaris om juist deze groep niet in te lichten. "Dit is een heel gevoelige groep mensen. Velen baalden van de herkeuring, voelden zich in de steek gelaten. Dit laat zien dat de staatssecretaris niet met hun sensitiviteit weet om te gaan."

Bijna drie jaar lang heeft Karabulut zich samen met collega's van GroenLinks verzet tegen de herkeuring van 50-plussers die voor hun achttiende verjaardag een arbeidsbeperking opliepen. Deze groep opnieuw door de mangel halen, vergroot hun arbeidskansen niet, vond ook GroenLinks. "Als je decennia niet hebt gewerkt, wordt het sowieso moeilijk om een baan te vinden", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

De twee partijen dienden een motie in en stelden samen Kamervragen om Klijnsma op andere ideeën te brengen. Tevergeefs. Ook Wajongers van in de vijftig verdienen een kans op werk, was de repliek van de staatssecretaris.

Tot dat standpunt gisteren bleek te zijn veranderd. Want de herkeuring van alle Wajongers, waartoe Klijnsma bij invoering van de Participatiewet besloot, valt de verzekeringsartsen van uitkeringsinstantie UWV zwaar. De reden is misschien niet de nobelste, maar het nieuws stemt SP en Groenlinks - onder voorbehoud dus - blij. "Het is jammer dat de staatssecretaris dit niet twee jaar eerder heeft gedaan. Een aantal mensen heeft drie jaar lang in de piepzak gezeten", aldus Voortman.

De VVD is minder opgetogen over de ontwikkeling. Dat vijftigers in de Wajong compleet worden afgeschreven voor de arbeidsmarkt, is geen goede zaak, zegt VVD-Kamerlid Anoushka Schut. "Deze mensen worden aan hun lot overgelaten. De Wajongers die willen werken en kunnen werken, verdienen de kans om dat ook te doen."

Schut vindt dat Wajongers van vijftig en ouder net zo goed als de rest recht hebben op een herkeuring. Benader ze als individu en niet als een categorie, adviseert ze het kabinet. "Alleen het feit dat iemand vijftig jaar is of ouder, is nog geen reden om hem af te schrijven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden