Wel degelijk behoefte aan vrouwelijke leidersfiguren

Melanie Schultz van Haegen, een van de drie vrouwen in kabinet. ( FOTO ANP) Beeld ANP
Melanie Schultz van Haegen, een van de drie vrouwen in kabinet. ( FOTO ANP)Beeld ANP

Moeten we maar stoppen met het voorkeursbeleid voor vrouwen en allochtonen? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Over één ding zijn ze het eens: zoals het nu gaat, werkt het niet.

Het vrouwentekort in de politiek en elders, heeft een oorzaak. Zeker in de politiek is men gewend om op zoek te gaan naar ’vaderfiguren’. Kijk maar naar Lubbers en Den Uyl in het verleden. Waarom niet kijken naar de moederfiguren in de samenleving? Er is wel degelijk behoefte aan prominente vrouwelijke ’leidersfiguren’. Er moet meer energie in gestoken worden om die te vinden: vrouwen die vertrouwen uitstralen, en de kwaliteiten hebben. Ook moet het voorkeursbeleid weer vorm krijgen, gelet op de uitkomst van het groot aantal (witte) mannen in het nieuwe kabinet.

Rianne van Zessen, predikant Loppersum

Ondanks het voorkeursbeleid hebben blanke mannen het nog steeds bijna overal voor het zeggen. We zijn er in vijftig jaar tijd niet in geslaagd hardnekkige rolpatronen te doorbreken. Zal loslaten dan wel de oplossing zijn? Nee. De nieuwe regering stuurt aan op nog zwakkere instrumenten dan voorkeursbeleid: eigen verantwoordelijkheid en zelfregulering. Quota zijn niet fraai maar het is waarschijnlijk het enige breekijzer in deze vastgeroeste situatie.

Lucas Wirtz Utrecht

Voorkeursbeleid is onzakelijk en discriminerend. De beste kandidaat moet de functie krijgen: man, vrouw of allochtoon. Vrouwen zijn al bezig met een flinke inhaalslag, zie hun opkomst in het basisonderwijs en de rechterlijke macht. Dat we nu een mannenkabinet hebben is incidenteel. Vrouwen en ook allochtonen zullen in de toekomst vanuit hun kennis en ervaring steeds acceptabeler zijn voor topfuncties. Echter, de autochtone mannenvijver blijft wellicht altijd groter. Want het zwaartepunt bij het stichten van een gezin ligt bijna altijd bij de vrouw. En bij allochtonen is de taal dikwijls een handicap. Dit moeten we maar zien als een maatschappelijke realiteit.

J.R. Boot Zevenhuizen

Het voorkeursbeleid moet worden afgeschaft, omdat het juist de meest geschikte vrouwen afschrikt. Het probleem zit in de definitie van ’geschiktheid’. De criteria zitten zo verweven in de voorstelling die onze breinen maken van leidinggevenden, dat vrouwen er net zo min in passen als – bij wijze van spreken – een Zoeloe als Sinterklaas. Dat moet eerst bespreekbaar worden.

Mirjam Hommes Montclar, Frankrijk

Is de tijd van emancipatie voorbij?

De emancipatie is nog nooit begonnen! De stichting Man-vrouw-maatschappij zei al: zowel man als vrouw moeten 25 uur per week werken en de rest van de tijd zorgen. Maar zo ging het niet. Iedereen moest mannenwerk gaan doen. Zo zijn nu alle mannen-dingen in de maatschappij uit hun krachten gegroeid. Voor kinderen (of ouderen) zorgen is maar lastig voor de maatschappij. Dit soort emancipatie heeft geleid tot meer discriminatie van de vrouw. Het nieuwe kabinet illustreert het: 130 km per uur en de huizenmarkt een puinhoop.

Aart van den Dool Apeldoorn

Ik woon mijn hele leven al op het platteland en daar is de emancipatie altijd al een feit geweest, boerinnen helpen mee om het bedrijf draaiend te houden en mijn vader, die een eigen bedrijf had, deed voor mijn moeder de was voordat hij naar zijn werk ging. Zelf werk ik nu als moeder van drie kinderen fulltime als officemanager bij een bedrijf in de grond-, weg- en waterbouw. Vrouwen moeten misschien leren zich duidelijker uit te drukken, niet bang zijn om als bitch betiteld te worden, gewoon zeggen wat je ergens van vindt en dan wel op een zakelijke en beleefde manier. Ze moeten streven naar gelijkheid door zichzelf te zijn. Dan volgt de emancipatie vanzelf.

Laura Vink- van Noorloos Spijk

Als Rutte acht ministersvrouwen en staatssecretarissen had gevonden, was het huis te klein geweest. Zoveel vrouwen willen we nu ook weer niet. Dat kenmerkt ook de positie van de vrouw in Nederland. Ze mag er wel zijn, ze is ook nodig maar vooral niet te veel en niet te opvallend. Rosabeth Kanter schreef dat een minderheid van rondom 30 procent in een organisatie maar pas echt verandering brengt. Daarom zijn quota belangrijk. Veel beroepen feminiseren, maar in de top blijven de mannen de baas. We moeten streven naar 30 procent vrouwen in topposities.

Mariette Christophe Amersfoort

Ik vraag me af: heeft de SGP het voor elkaar gekregen om een minimaal aantal vrouwen te benoemen? Gingen daar die geheime onderhandelingen over? Feit is dat zij voor een groot deel hun zin hebben, het aantal vrouwen in dit kabinet is tot een minimum gedaald.

Mineke Harmsen-Spruijt, ex-raadslid ChristenUnie Capelle aan den IJssel

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden