Wekker zetten voor de race van Dafne

Nederlandse sportliefhebbers leveren slaap in voor topsprintster Dafne Schippers (24). Om twee uur komende nacht rent ze de halve finale van de honderd meter, om half vier volgt de finale. Hoe zitten haar fans voor de televisie?

ALEXANDRA VAN DITMARS EN CHARLOT VERLOUW

Kijken doe ik helemaal alleen

Gerard Nijboer (60) oud-marathonloper, won een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 1980 in Moskou

"Mijn wekker hoef ik niet te zetten voor Dafne, ik blijf gewoon wakker. Ik volg alle atletiek op de Olympische Spelen op de voet, daar kun je als liefhebber en oud-atleet natuurlijk niet onderuit. Kijken doe ik helemaal alleen, met een kopje koffie of misschien een biertje. Ik wil niet in een groep kijken, dan wordt het toch een soort Holland Heineken House. Op zich zit ik wel ontspannen voor de televisie, maar als oud-atleet ben ik ook analytisch: hoe staan de koppies erbij? Dafne laat zich het hoofd niet op hol brengen, ze is zowel fysiek als mentaal ontzettend sterk. Ze is een fenomeen, een verrassing. Nou ja, eigenlijk is ze allang geen verrassing meer. We gaan er bijna aan wennen dat ze als blanke zo'n goede sprintster is. De tweehonderd meter die Dafne volgende week rent, gaat ze denk ik winnen. De honderd meter van vannacht wordt sowieso een medaille. Het gevoel van de Olympische Spelen, die smeltkroes van verschillende sporten, is heel bijzonder. Dat voel ik ook als ik voor de televisie zit."

undefined

Als ze wint gaat de kurk van de fles

Geurt Bagchus (64) eigenaar hardloopwinkel Runinn in Utrecht, vlak bij het ouderlijk huis van Schippers

"Natuurlijk gaan we kijken, mijn vrouw en ik. We kijken alle atletiekwedstrijden op de Spelen, al is het midden in de nacht. Eigenlijk zouden we in Rio moeten zijn, maar dat kwam niet uit. Vier jaar geleden waren we wel in Londen en we hebben de kaarten voor het WK atletiek volgend jaar al gekocht. We volgen alles, atletiek zit in ons bloed. De wedstrijd van Dafne leeft op zich wel in de buurt. Ik probeerde iets te organiseren voor de wedstrijd van zaterdag maar dat kwam niet van de grond. In mijn loopgroep is Dafne het gesprek van de dag. Dan rennen ze de tweehonderd meter en fluit ik als Dafne al over de streep zou zijn. Dan zijn mijn lopers nog niet halverwege.

We kijken ook analytisch, maar als een Nederlander in actie komt zijn we vooral supporter. Reken maar dat we door de kamer springen en juichen als er een medaille gehaald wordt. Eigenlijk drink ik geen alcohol in mijn voorbereiding voor de marathon, maar als Dafne vannacht een medaille wint, gaat hier de kurk van de fles."

undefined

Die wedstrijd gaat historisch worden

Yanaika Holst (22) student journalistiek en media aan de Universiteit van Amsterdam

"Samen met drie vriendinnen rol ik vanavond slaapzakken uit voor de televisie. Maar we gaan pas slapen als de finale voorbij is. Mijn vriendinnen zijn fanatieke atletiekers, dus het wordt geen studentenavond met bier en bitterballen. Het plan is gezonde, verantwoorde taarten te bakken voor tijdens het kijken. En ik zet denk ik wel een pot koffie, om wakker te blijven. Hopelijk hou ik het de hele nacht vol. Ik ben expres al op vakantie geweest, zodat ik thuis ben tijdens de Olympische Spelen. Dit is de eerste keer dat ik 's nachts opsta. Doordeweeks heb ik vakantiewerk. Gelukkig rent Dafne nu in het weekend. Maar als ze woensdagnacht de tweehonderd meter rent, ga ik alsnog opstaan. Die wedstrijd gaat een historisch moment worden, ik denk dat ze dan goud wint. Dat wil ik absoluut live meemaken. Dan maar een beetje slaperig op werk. Ik weet niet of Dafne vannacht gaat winnen, ze heeft pittige concurrentie van de Amerikaanse Tori Bowie. Maar brons of zilver is ook hartstikke leuk."

undefined

Op honderd meter kan alles gebeuren

Karola Mulder (48) manager van Utrechtse atletiekvereniging Hellas, waar Schippers begon met atletiek

"Het clubhuis van Hellas gaat dit keer niet open om gezamenlijk naar Dafne te kijken. Maar er worden zeker weten heel veel wekkers gezet. Met het EK hebben we Dafne's wedstrijden wel op groot scherm uitgezonden, het was bomvol. Dit keer zijn erg veel leden op vakantie, en zo midden in de nacht kijkt de rest toch liever thuis. Zelf ga ik samen met mijn vrouw en dochter van twaalf kijken. Als Dafne wint, ga ik denk ik niet meer terug naar bed - dan is het tijd om op haar te proosten! Ik gun het Dafne ontzettend, het is zo'n leuke en spontane meid. Als ze langskomt bij Hellas neemt ze voor iedereen de tijd. Al die junioren die om handtekeningen op hun shirts vragen of met haar op de foto willen, ze is nergens te beroerd voor. Mocht ze de titel in de wacht slepen, dan gaan we haar samen met de gemeente ook in Utrecht huldigen. Ik vind het zo spannend. Ze is ontzettend goed, dus ik ga er ergens vanuit dat ze wel wint. Maar op honderd meter kan alles gebeuren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden