Weisglas wint in Kamer

DEN HAAG - Overwinnaar Frans Weisglas had het 'wel een goed en leuk debat' gevonden. Voor het eerst benoemde de Tweede Kamer gisteren in Amerikaanse stijl een nieuwe voorzitter, via een systeem van openbare sollicitatiegesprekken, die het karakter hadden van een hoorzitting.

De 'onafhankelijke' kandidaat Weisglas (VVD), de officieel door de VVD-fractie genomineerde Annemarie Jorritsma en de kandaat van de Lijst Pim Fortuyn, Jim Janssen van Raay, motiveerden naast elkaar vanuit het ministersvak waarom ze kamervoorzitter wilden worden. Met 80 stemmen op zijn naam (Jorritsma 41, Janssen van Raay 24) liep de nieuwe procedure voor Weisglas uit op een afgetekende overwinning.

Niet iedereen vond het een succes. Rouvoet (ChristenUnie) prees de open sollicitaties, maar vond de aanvullende vragen die bijna alle fracties aan de drie kandidaten stelden 'onzinnig'. Weisglas en Jorritsma waren toch al bekend bij hun collega's. De minder bekende Janssen van Raay maakte bij voorbaat geen kans omdat hij niet voldeed aan de profielschets, waarin veel parlementaire ervaring van de voorzitter wordt gevraagd.

De vragenronde leverde op z'n minst een levendig debat op, waarin Jim Janssen van Raay begreep dat bij gebrek aan Binnenhof-ervaring alleen zijn LPF-fractie hem zou steunen. Hoewel de ex-CDA-europarlementariër nog wel probeerde: ,,Er staat nergens dat er Nederlandse parlementaire ervaring wordt geëist.''

Waarna de ex-officier bij de cavalerie de tijd nam om uit te leggen hoe hij aan 'het jeneverkruis' was gekomen dat als onderscheiding in zijn CV staat vermeld. 25 jaar officierschap vergt nu eenmaal het gebruik van enige hectoliters jonge klare, rekende hij voor. Vandaar dat kruis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden